Haos la Iukos

Ziarul Financiar 22.12.2004


Iukos a avertizat luni ca productia de petrol a inceput sa scada dupa ce principala sa unitate de productie a fost vanduta unei companii necunoscute in urma licitatiei organizata de guvernul rus, relateaza The Moscow Times.



Investitorii si-au manifestat surprinderea fata de procedurile bizare ale vanzarii de duminica, in care compania Baikal Finance Grup a venit cu o oferta de 9,35 mld. dolari (7 mld. euro) pentru Iuganskneftegaz.



Inca nu a fost dezvaluita identitatea adevaratului proprietar al companiei cu sediul in Tver, un oras din nord-vestul Rusiei. Analistii considera ca daca incertitudinea persista, se amplifica riscul intreruperii productiei de petrol a Iukos.



"Am auzit tot felul de povesti, unele dintre ele chiar amuzante, in legatura cu cine ar putea fi Baikal Finance Group", a spus el. "Dar nu, noi nu avem nici un fel de informatii suplimentare pe care altii par a le detine", a precizat Boucher.



Actiunile luni au pierdut luni 26%, reducand valoarea de piata a companiei la doar 1,2 mld. dolari (900 mil. euro). Mediafax