Melescanu si-a dat demisia de la Rompetrol

Autor: Adrian Mirsanu 02.12.2004

Theodor Melescanu, fost ministru de externe al Romaniei, si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului de Administratie al grupului petrolier Rompetrol, in conditiile in care a fost ales senator pe listele Aliantei D.A.
"Melescanu a facut parte din Consiliul de Administratie inca din 1999 - 2000 si ne-a ajutat foarte mult in expansiunea operatiunilor noastre in Bulgaria, Albania si Macedonia. Motivul cooptarii lui de catre Rompetrol a fost tocmai cunoasterea politicii externe a acestor state, a oamenilor din administratiile publice de acolo si a mediului local", a declarat pentru ZF Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol si principalul actionar al acestuia.
Dinu Patriciu este coleg de partid cu Theodor Melescanu, care face parte din conducerea Partidului National Liberal.
Experienta unui diplomat este foarte benefica pentru Rompetrol, in aceasta faza in care grupul mizeaza pe o extindere a operatiunilor sale in regiunea Europei Centrale si de Est, mai ales in bazinul Balcanilor.
"Dupa plecarea lui Theodor Melescanu, pe care o regret foarte mult, vom cauta un alt diplomat, care iese din structurile administratiei publice si cu care sa lucram", a explicat Patriciu.
Grupul Rompetrol este acum in faza unei reorganizari interne a operatiunilor diverselor entitati din care este format, precum si intr-o faza de schimbare a strategiei pe piata interna.
In acest context, Rompetrol Rafinare va urma sa concentreze pana la finele anului toate operatiunile de downstream, de la rafinare (pe care o are acum in portofoliu) la distributie en gros si en detail. Rompetrol Rafinare va prelua compania Rompetrol Downstream pentru 112 mil. $ (86 mil. euro), care opereaza o retea de peste 200 de benzinarii. In plus, Petromidia intentioneaza sa achizitioneze o retea externa. Grupul mizeaza pe afaceri de 1,6 mld. $ in 2004 (1,2 mld. euro).
adrian.mirsanu@zf.ro