Compania taiwaneza Gigabyte deschide o filiala la Bucuresti

Autor: Mihai Musatoiu 01.12.2004

Producatorul taiwanez de placi de baza pentru PC-uri Gigabyte a anuntat deschiderea unei filiale in Romania, continuand astfel extinderea catre Europa de Est.
?Biroul din Romania exista din punct de vedere juridic din luna noiembrie, insa va deveni functional 100% incepand de la 1 decembrie", a declarat pentru Ziarul Financiar directorul general al Gigabyte in Romania, Alexandru Ticea.
Gigabyte este producatorul numarul doi la nivel mondial de placi de baza, dupa compania Asus, care provine de asemenea din Taiwan. Placa de baza este acea componenta dintr-un calculator pe care se afla ?implantate" microprocesorul, placa video, placa de sunet precum si alte componente.
Gigabyte si-a inceput extinderea spre estul Europei in septembrie 2003, cand a fost inaugurata reprezentanta din Polonia. In cursul lui 2004, compania si-a mai deschis birouri in Cehia, Serbia si Muntenegru si Turcia. In ultimul an si jumatate, in Romania si-au mai deschis reprezentante companii importante din domeniul IT, precum Intel si Dell.
Conform datelor detinute de companie, Gigabyte este lider de piata pe segmentul placilor de baza in Romania.
"Deschiderea filialei apare ca o urmare fireasca a dezvoltarii, a maturizarii pietei IT din Romania", a spus Alexandru Ticea, reprezentantul companiei pe piata autohtona.
Alaturi de placi de baza, compania mai produce placi video, monitoare, unitati optice (cititoare si inscriptoare de CD-uri si DVD-uri), PC-uri, laptop-uri, componente de retele IT. Aproximativ 74% din veniturile companiei sunt aduse de vanzarile de placi de baza, conform lui Brian Wu, reprezentant al diviziei europene de distributie a Gigabyte.
"Romania este o piata de IT care trece printr-un adevarat boom", a apreciat si Wu.
In Romania, produsele Gigabyte sint distribuite de firmele Caro Group Romania, Tornado Sistems, ElkoTech Romania si Ultra Pro Computers.
Gigabyte a fost infiintata in anul 1986 si a inregistrat venituri de peste 750 milioane de euro in 2003. Titlurile Gigabyte sint listate la bursele din Taiwan, New York, Tokyo si Hong Kong.