Atentat asupra ministrului irakian de externe

Ziarul Financiar 30.11.2004


Un atentat cu masina-capcana care il viza pe ministrul irakian de externe, Hoshybar Zebari, a fost dejucat, duminica dimineata, de garzile acestuia, relateaza cotidianul The Independent.



Teroristii au amplasat o masina plina cu explozibili pe traseul pe unde urma sa treaca coloana oficiala a sefului diplomatiei irakiene. Garzile acestuia au descoperit incarcatura exploziva cu putin timp inainte de trecerea convoiului oficial.



"Nu indraznesc sa ne organizeze o ambuscada, pentru ca stiu ca vor fi ucisi", a declarat Zebari, dupa dejucarea tentativei de asasinat de duminica. El a spus ca se asteapta la o intensificare a campaniei vizand asasinarea membrilor guvernului irakian.



Bomba de duminica a fost cea de-a doua tentativa de asasinare a sefului diplomatiei irakiene in decurs de cateva luni. Anterior, o alta bomba, constand in 800 de kilograme de explozibil, a fost amplasata in apropierea locuintei sale. "Intregul cartier ar fi fost distrus, nu doar una" sau mai multe case, a declarat Zebari.



Ministrul irakian de Externe a fost lider al Partidului Democratic din Kurdistan, care a luptat impotriva lui Saddam Hussein, timp de multi ani, prin intermediul unor actiuni de gherila. Mediafax