Pepsi a cumparat producatorul de chips-uri Star Foods

Autor: Stelian Negrea 19.11.2004

Compania Snack Ventures Europe (SVE), un joint venture intre producatorul de bauturi racoritoare PepsiCo si producatorul din industria de morarit si panificatie General Mills din SUA a preluat cel mai mare producator si distribuitor de snack-uri din Romania, Star Foods (snack-urile Star Chips) , companie cu capital elen.
Surse din industria de profil spun ca valoarea tranzactiei s-a ridicat la 20 de milioane de euro. Anul trecut, Star Foods a realizat o cifra de afaceri de 40 de milioane euro.
"Este o afacere solida bine structurata care are un potential enorm. Aceasta ne ofera o platforma strategica semnificativa in vederea servirii clientilor din Romania si din intreaga zona balcanica", a declarat presedintele PepsiCo International, Mike White. El spune ca achizitia va asigura SVE o pozitie puternica pe piata din Romania.
Aceasta este una dintre cele mai mari investitii americane in Romania din industria alimentara, alaturi de cele ale Cargill (Comcereal Alexandria si fabricile de ulei de la Topway), Bunge (fabricile de ulei Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea) si Smithfield (activele Comtim).
Oficialii din Romania ai Star Foods si PepsiCo au confirmat ieri tranzactia, afirmand ca "experienta internationala a PepsiCo si va fi completata de resursele Star Foods pentru a crea un portofoliu de marci de top pentru consumatorii romani."  
In conducerea Star Foods au fost deja realizate modificari ca urmare a achizitiei.
Star Foods detine o fabrica in apropiere de Bucuresti, la Popesti-Leordeni, unde lucreaza 850 de angajati, avand patru depozite in teritoriu in orasele Timisoara, Bacau, Constanta si Cluj. Star Foods produce chips-uri de cartof (sub brand-ul Star Chips), fulgi de porumb sub marca Mr. Snacki si chips-uri din porumb cu rosii sub marca Krax. Firma distribuie pe piata romaneasca produsele Chipita, Flipper (Fiesta), Gallina Blanca, Axxon si Tip Top (gama Conty).
In perioada aprilie-mai 2004, conform studiilor MEMRB, Star Foods detinea o cota de piata de 64% pe segmentul chips, 28% la snacks-uri si 53% la categoria produselor extrudate.
Compania a definitivat, in acest an, o investitie de peste un milion de euro, care a vizat marirea capacitatii de productie. Compania are acum o capacitate de productie de 3300 tone/an pentru chipsuri si 3300 tone/an pentru snacks-uri. Valoarea totala a investitiilor realizate la fabrica de la Popesti-Leordeni depaseste 15 milioane euro.
Star Foods face parte din grupul international de firme Mitzalis, cu activitati in productia si distributia de produse alimentare de larg consum.
SVE produce si comercializeaza snacks-uri in Olanda, Franta, Belgia, Spania, Portugalia, Grecia, tarile baltice, Ungaria si Rusia sub marcile 3-Ds, Bugles, Doritos, Fritos, Hamka?s, Lay?s, Ruffles si Dipas.
PepsiCo a avut anul trecut vanzari de aproape 29 miliarde de dolari, principalele sale marci fiind snacks-urile Frito-Lay, bauturile racoritoare Pepsi-Cola, bauturile tonice Gatorade, produsele alimentare Quaker si sucurile Tropicana.
General Mills a avut vanzari in ultimul an fiscal de 11 miliarde de dolari si detine marcile Betty Crocker, Haagen-Dasz, Pillsbury, Green Giant, Old El Paso si Cheerios.
Principalii concurenti ai Star Foods pe piata de snacks-uri (pufuleti si pelete) sunt Standard Nutricia, European Foods si Best Foods.
stelian.negrea@zf.ro