Daca iarna nu-i ca vara, nici Iliescu nu e Elvetia

Autor: Mirela Luca 17.11.2004

Dupa ce a inaugurat, impreuna cu premierul Adrian Nastase, tronsonul Lehliu-Drajna, pe autostrada Bucuresti-Constanta, presedintele Ion Iliescu a spus ca "il lasa rece" criticile "lipsite de temei" ale opozitiei cu privire la implicarea sa in campania electorala a Uniunii PSD+PUR.
"Ce incalc, care neutralitate ? Draga, eu nu sunt Elvetia, sunt presedintele Romaniei", a replicat Ion Iliescu la remarcile critice ale opozitiei care vorbea despre nelegitimitatea implicarii sefului statului in campania electorala. "Avem o Constitutie, sunt presedintele tarii, e firesc sa am de-a face, sa ma intalnesc cu primul ministru, cu ministrul de externe", a continuat presedintele. "Deci, ma lasa rece asemenea observatii care nu au nici un temei", a conschis Ion Iliescu, aratand ca a participat la lansarea tronsonului de autostrada Lehliu-Drajna in calitate de sef al statului.
Seful statului a replicat astfel protestelor Aliantei PNL-PD care a aratat ca Ion Iliescu incalca principiile echidistantei si neutralitatii politice, prevazute in Constitutie. Alianta a cerut, totodata, interzicerea afiselor electorale in care Ion Iliescu apare impreuna cu Adrian Nastase, candidat pentru Cotroceni, si cu Mircea Geoana, propunerea de prim-ministru daca Uniunea PSD+PUR ar castiga alegerile.
Ieri, presedintele Ion Iliescu a vizitat orasele Calarasi si Oltenita, locul sau de bastina.
La Calarasi, in fata a aproximativ 100 de persoane care au dorit sa-l salute si sa-i vorbeasca despre problemele lor, presedintele a spus ca este "amarat" pentru modul in care locuitorii orasului au judecat lucrurile. "Daca vreti, amaraciunea mea fata de dumneavoastra, calarasenii, este felul cum ati judecat lucrurile. Asa cum v-ati orientat, se bate pasul pe loc", a spus Iliescu, fara a da alte detalii. Trimiterile sefului statului pare sa fie la modul in care calaresenii au votat la alegerile locale. Orasul are un primar liberal iar consiliul municipal este dominat de PNL si PD.
Seful statului s-a oprit si la Oltenita, oras pe care l-a vizitat de mai multe ori in mandatul prezidential. Si-a justificat prezenta prin dorinta de a se implica in problemele localitatii, in special in ceea ce priveste incalzirea locuintelor pe perioada iernii.
Dupa periplurile in Calarasi si Oltenita, seful statului a mers la Drajna unde, impreuna cu premierul Adrian Nastase si ministrul transporturilor, Miron Mitrea, a inaugurat tronsonul de autostrada Lehliu-Drajna. A fost momentul in care presedintele si premierul au dorit sa replice Coalitiei pentru un Parlament Curat, asociatie care, in urma cu doua zile a anuntat ca i-a retras "celul in alb" lui Adrian Nastase si, prin urmare, va fi monitorizat la fel ca oricare alt candidat.
 "Atata vreme cat am facut blat cu dansii, nu ma monitorizau, eram om bun. (....) Acuma, daca n-am mai facut blatul respectiv, inseamna ca sunt rau si trebuie sa fiu demascat", a spus Adrian Nastase. El a adaugat ca din pacate, unele din organizatiile neguvernamentale se transforma "in submarine politice ale partidelor de dreapta".
Presedintele Iliescu a intervenit afirmand:"Coalitia e curata ca sa pretinda un Parlament curat? Ce autoritate morala au toti cei din asa zisa Coalitie pentru un parlament Curat? Ar trebui sa le fie jena unora dintre ei".



Alianta PNL-PD, sprijinita de liberal-democratii europeni
Presedintele grupului liberal-democrat din Parlamentul European, Werner Hoyer, a spus ieri, la Bucuresti, ca sprijina Alianta PNL-PD in alegerile parlamentare si prezidentiale si ca se va bucura ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana sa intareasca componenta liberala in Parlamentul de la Strasbourg.
Este vorba de un sprijin moral acordat liberalilor si democratilor, explica Werner Hoyer. Presedintele Partidului liberal-democrat european a discutat cu liderii Aliantei D.A. Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu despre negocierile de integrare si contractele incheiate recent de Cabinetul Nastase cu firmele Becthel, Vinci si EADS.
Parlamentarul european s-a pronuntat ieri asupra declaratiilor facute de comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen, prin care anunta ca Romania trebui sa incheie negocierile de aderare pana la 24 noiembrie, cu cateva zile inainte de alegeri. Declaratiile comisarului europonean au fost interpretate de liderii opozitiei drept partizanat cu PSD si un sprijin electoral implicit acordat lui Adrian Nastase.
Presedintele ELDR a facut ieri apel la Comisia Europeana si la comisarul Gunther Verheugen "sa evite lasarea impresiei ca incheierea negocierilor cu Romania are vreo legatura cu alegerile din aceasta tara". "Daca ar fi sa dau un sfat lui Gunter Verheugen este sa evitam ca acest gest, inchiderea negocierilor, sa fie interpretat ca o imixtiune nelegitima in alegerile din Romania", a spus Hoyer.
In acelasi timp, parlamentarul european spune ca Verheugen este un comisar foarte eficient si nu poate fi gasit vinovat pentru ambitia de a incheia negocierile cu Romania pe perioada mandatului sau, care se incheie la sfarsitul acestei luni. Romania mai are de finalizat negocierile asupra a trei capitole cu Comisia Europeana: interne si justitie, competitivitate si mediu.
Werner Hoyer avertizeaza insa ca nu este important daca autoritatile de la Bucuresti vor incheia negocierile pe 24 noiembrie sau cateva saptamani mai tarziu, ci important este sa inlature motivele de ingrijorare ale Comisiei Europene cu privire la independenta justitiei, libertatea presei, transparenta si concurenta. La fel de important, spune Hoyer, este ca Romania sa continue "presiunile" pentru eradicarea coruptiei.
Presedintele liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu, a criticat "concesiile" facute de actualul guvern pentru grabirea incheierii negocierilor de aderare, aratand ca rezultatul  va fi resimtit in anii urmatori. Tariceanu a mai spus ca inclusiv functionarii europeni au fost surprinsi de lipsa de interes a negociatorilor romani, care nu au aparat suficient interesele interne.
Discutia s-a oprit si asupra contractelor incheiate recent, fara licitatie, de Guvern, contracte care au atras proteste din partea partidelor de opozitie.
Presedintele ELDR a spus ca devine "nelinistit" daca un Guvern semneaza astfel de contracte fara respectarea reglementarilor. "Procedura obligatorie in UE ar trebui sa se aplice si in Romania", afirma oficialul european. mirela.luca@zf.ro