Rompetrol vrea sa preia mine de carbuni

Autor: Adrian Mirsanu 15.11.2004

Grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata petroliera din Romania, este interesat sa-si extinda afacerile in zona minelor de carbuni, mizand pe o acoperire in domeniul surselor de incalzire a populatiei.
"Peste 53% din populatia Romaniei se incalzeste cu lemne, ceea ce creaza un potential mare pentru combustibilul lichid utilizat pentru incalzire", afirma Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol si principalul actionar al acestuia.
Operatorul petrolier are la dispozitie o instalatie de prelucrare a cocsului petrol la Midia, unde Patriciu estimeaza afaceri anuale de 60 - 70 milioane dolari si un profit de circa 20 milioane dolari pe an.
"Rompetrol este interesat de preluarea unor mine de carbuni. Pe noi, ne intereseaza si mine dintre cele care au fost inchise", explica Patriciu.
Piata potentiala a incalzirii pe baza de carbune este estimata la circa 9 - 10 milioane de tone de carbune pe an, ceea ce inseamna o afacere de ordinul sutelor de milioane de dolari.
Incalzirea cu combustibil lichid ar putea concura puternic in perioada urmatoare sursele clasice de incalzire, gazele naturale si energia electrica. Acestea sunt pe un trend de scumpire treptata in vederea alinierii preturilor la nivelul celor practicate in Uniunea Europeana.
Grupul Rompetrol, proprietarul celei mai mari rafinarii din Romania - Petromidia, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 1,5 mld. $.
Dinu Patriciu mizeaza pe afaceri de 3 - 3,5 mld. $ in 2006 si pe o consolidare a profilului de jucator de talie regionala pe piata petroliera din Europa centrala si de est.
"Cresterea grupului Rompetrol in anii urmatori se va baza pe retail (benzinarii si reteaua de depozite de distributie angro), petrochimie si productia de titei. Rompetrol va achizitiona campuri petroliere cu on productie de minim 2 -3 mil. tone pe an in afara Romaniei", mai spune Patriciu.
Rompetrol Rafinare, principala companie din grup listata la Bursa de Valori Bucuresti, va fuziona in perioada urmatoare cu Rompetrol Downstream, care opereaza reteaua de peste 200 de statii si depozite, fiind luata in calcul si achizitia unei retele de retail de pe piata.
Grupul Rompetrol a raportat pentru primele noua luni, conform standardelor intenationale de contabilitate (IAS), venituri brute de 1,084 mld. $, cu 26% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile brute ale Petromidia, cea mai importanta companie a Rompetrol, au crescut, conform IAS, cu 28%, pana la 954 mil. $.
Conform standardelor romanesti de contabilitate, veniturile Petromidia au fost de 33.798 miliarde lei (1,01 mld. $), cu aproape 8.150 mld. lei mai mult decat in 2003.
La nivelul intregului grup, profitul inainte de plata dobanzilor, a taxelor, a deprecierilor si a amortizarilor (EBITDA) a ajuns la 51 mil. $, comparativ cu 27 mil. $, valoare inregistrata in 2003. Pentru Petromidia, EBITDA a fost contabilizat la 38 mil. $, de peste doua ori mai mult decat anul trecut. Pierderile rafinariei s-au situat in jurul valorii 19 mil. $, conform standardelor IAS, in timp ce pe sistemul romanesc s-a inregistrat o pierdere de 864 mld. lei (26 mil. $ la un curs mediu de 33.240 lei/dolar, calculat pentru primele noua luni ale anului).
Grupul Rompetrol are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, si mai cuprinde companiile Rompetrol Petrochemicals SRL, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.
Actiunile Rompetrol Rafinare au inchis la 700 lei pe actiune in ultima sedinta de tranzactionare, pret la care capitalizarea bursiera este de 392 mil. $. adrian.mirsanu@zf.ro