La noi tehnologii, noi forme de frauda de combatut

Autor: Liviu Chiru 08.11.2004

Guvernatorul Isarescu apreciaza ca lupta impotriva criminalitatii in domeniul financiar - bancar trebuie sustinuta, pentru a preveni o noua amplificare a acesteia, in conditiile in care noile tehnologii permit aparitia unor noi metode de fraudare.
"Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii si a noilor produse si servicii bancare, creste si posibilitatea de frauda. Lupta impotriva criminalitatii in domeniul financiar - bancar trebuie sustinuta in continuare pentru a preveni o dezvoltare a acesteia. Ca si in medicina, este mai usor sa previi decat sa tratezi sau sa combati o boala sau un fenomen. Banca Nationala va continua sa sustina aceasta lupta, prin mijloacele specifice", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, in cadrul seminarului dedicat combaterii acestui fenomen, organizat vineri de Parchetul National Anticoruptie.
BNR a creat in ultimii ani mai multe structuri pentru a combate criminalitatea in domeniul bancar, printre care Centrala Risurilor Bancare si Centrala Incidentelor de Plata. Banca Centrala a creat recent si o structura care urmareste fraudele comise in domeniul cardurilor. Bancile comerciale au infiintat la randul lor un organism propriu - Biroul de Credit, pentru a mari gradul de cunoastere asupra clientelei. Acesta si-a inceput activitatea la jumatatea lunii august, dupa dezbateri indelungate.
Isarescu a subliniat de asemenea nevoia de a cunoaste mai bine clientela, pentru a diminua riscul in domeniul creditarii, fara insa a fi incalcat secretul bancar. "Nu vrem sa parem paracoisi, dar daca asta inseamna sa spui cand cineva nu si-a indeplinit anumite obligatii, atunci ne vom asuma acest statut", a mai spus guvernatorul.
Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), a declarat in cadrul seminarului ca relatia dintre institutia pe care o conduce si sistemul financiar-bancar este buna, procurorii primind sesizari de la bancheri in legatura cu savarsirea unor fapte de coruptie. Astfel, Amarie a subliniat colaborarea dintre PNA si Asociatia Nationala a Bancilor din Romania, Agentia Romana pentru Investitii Straine, reprezentantii Curtii de Conturi si cei ai Ambasadei SUA in Romania. El a mai spus ca, in anchetarea de catre PNA a cazurilor de coruptie referitoare la modul in care sunt cheltuiti banii publici, sunt implicati si specialisti de la Curtea de Conturi, in baza unui acord incheiat recent intre cele doua institutii. Potrivit procurorului general, la PNA vor mai fi adusi, in perioada urmatoare, inca doi specialisti de la Curtea de Conturi.
La seminarul organizat de PNA si BNR au mai participat ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, presedintele Asociatiei Nationale a Bancilor din Romania, Radu Ghetea, presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, presedintele Agentiei Romane pentru investitii Straine, Alexandru Popa, precum si reprezentanti ai Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
liviu.chiru@zf.ro