Rolast incheie primele noua luni in pierdere

Ziarul Financiar 01.11.2004

Poducatorul de piese si repere din cauciuc Rolast Pitesti a incheiat primele noua luni  cu o pierdere de 0,37 milioane de euro, comparativ cu profitul de 0,24 milioane de euro inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2003.
Cifra de afaceri  a fost de 15,7 milioane de euro, in scadere de la 16,7 milioane de euro, in primele noua luni ale anului trecut.
Bugetul de venituri si cheltuieli  pentru acest an prevede o cifra de afaceri de 917 miliarde de lei (22,3 milioane de euro) si un profit net de 38 miliarde de lei (0,92 milioane de euro). Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a explica rezultatele.
Rolast produce benzi transportoare, in special pentru industria miniera, piese din cauciuc pentru industria auto si industria chimica. Unu l din principalii clienti ai Rolast este Dacia Renault, care a avut anul trecut o pondere de aproximativ 10% in vanzarile companiei. In ultimii ani compania s-a confruntat cu concurenta tot mai mare venita de pe pietele asiatice, in special din partea producatorilor chinezi si indieni.
Compania produce o gama larga de articole din cauciuc (benzi de transport, placi tehnice, covoare, curele, furtunuri, etc) si are o capacitate instalata de 31.000 tone anual cu un nomenclator de peste 20.000 de repere.
 Rolast este detinuta in proportie de 85% de trei fonduri straine de investitii, care au derulat mai multe programe de restructurare pentru cresterea valorii companiei in vederea iesirii din afacere. Fondurile programasera initial iesirea din Rolast in 2003, dar durata investitiei a fost prelungita cu doi ani. Romanian Investment Fund controleaza 34%, Romanian Amercian Enterprise Fund detine 31%, iar Romanian Reconstruction detine 20,5% din actiuni.
Actiunile Rolast sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultima tranzactie cu actiunile companiei incheindu-se la pretul de 1.520 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 11,4 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro