Ford refuza sa mai contribuie la pierderile Visteon

Autor: Cristina Marina 27.10.2004


Producatorul de piese de schimb, Visteon, apropiat companiei Ford, crede ca reducerea productiei, cresterea costurilor cu materiile prime si cu forta de munca, precum si numarul mare de taxe, au contribuit la cresterea pierderilor. Valoarea pierderilor a explodat de la 168 de milioane de dolari (1.34 $/actiune) anul trecut, la 1,36 miliarde de dolari, adica 10,86 dolari pe actiune. Ultimile pierderi sunt cauzate de taxe de 1,2 miliarde de dolari, care reflecta in special cresterea unora dintre ele sau sfarsitul unor reduceri acordate in Statele Unite, Marea Britanie sau Germania. Ca urmare, compania a anuntat ca plata taxelor va fi mai volatila in viitor. Visteon evaluat valoarea productiei de piese la 314 milioane de dolari. Tax ele pentru materiile prime au crescut costurile operationale cu 37 de milioane de dolari pentru trimestrul al treilea.



Veniturile au crescut cu 7% la 4,15 miliarde de dolari. Vanzarile catre alte companii in afara de Ford au evoluat cu 7%, totalizand 33% din total, adica 1,38 miliarde, cel mai mare nivel din ultimii patru ani. Conducerea Visteon a refuzat sa comenteze in legatura cu negocierile cu Ford pentru restructurarea companiei. Problemele sunt legate de cateva divizii neprofitabile. Discutiile cu Ford sunt "vitale pentru viitorul Visteon", afirma John Casesa, analist la Merrill Lynch.



Visteon afirma despre operatiile care aduc o treime din venituri, ca sunt "non-crestere". Mike Johnson, director executiv, a declarat ca Visteon va investi capital doar in domeniile in care poate creste si poate fi competitiva la nivel global. Ford isi asuma raspunderea doar pentru 18.000 de angajati care nu fac parte din sindicate, dar producatorul de masini s-a straduit sa gaseasca locuri de munca pentru surplusul de cateva sute de angajati de la Visteon. Lansarea noului model Ford este asteptata sa creasca veniturile in acest an si in 2005, dar Jim Palmer, directorul financiar crede ca " acest lucru nu va rezolva problemele structurale".



Visteon nu a dat publicitatii estimari pentru trimestrul patru din cauza situatiei nesigure de pe piata si a negocierilor cu Ford.