RAAPPS: Profit de 11,3 mil. euro la opt luni

Autor: Miruna Lebedencu 25.10.2004

Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a inregistrat in primele opt luni un profit de 465 mld. lei (circa 11,3 mil. euro), cu 32% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Desi poate parea suprinzator, cea mai profitabila activitate a Regiei este producerea documentelor secretizate - pasapoarte turistice, permise de conducere, certificate de inmatriculari auto, permise de sedere pentru cetatenii straini sau colante de viza", a declarat Mihai Stanculescu, directorul general al Regiei.
Pe locul urmator in clasamentul activitatilor cele mai profitabile se situeaza inchirierea spatiilor pe care Regia le administreaza misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentantelor organizatiilor internationale interguvernamentale acreditate in Romania, precum si persoanelor fizice si juridice straine care isi desfasoara activitatea aici.
RAPPS, care se afla in subordinea Secretariatului General al Guvernului, are un obiect de activitate extrem de divers, de la asigurarea serviciilor de protocol la nivel de Presedintie, Guvern, Senat, Camera Deputatilor etc, pana la productie poligrafica si editoriala, productie agricola, confectionarea articolelor din blana, turism, servicii de transport, service, scoala de soferi, comert, import - export etc. "Suntem o regie cu activitate complexa, o microeconomie intr-o singura institutie", spune Stanculescu.
Veniturile totale ale RAAPPS au fost la finele lunii august de 2.666 mld. lei (aproximativ 65 mil. euro), in crestere cu 33,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Aceasta crestere a veniturilor se datoreaza preluarii in administrare a hotelului Mara din Sinaia, care deja inregistreaza profit, a maririi numarului de emiteri de pasapoarte, precum si veniturilor in crestere pe care le-a inregistrat complexul balnear Doina din Neptun in urma modernizarilor realizate", a explicat managerul Regiei.
Nivelul investitiilor realizate de RAAPPS in 2003 si in primele noua luni ale acestui an se ridica la circa 22 mil. euro, aceasta suma fiind destinata in special reabilitarii unor imobile din domeniul public al statului destinate activitatii de reprezentare si protocol - vilele Lac Floreasca, Vila Bradet de la Suceava, Palatul Olanesti, precum si reabilitarii unor imobile din domeniul public al statului destinate activitatilor economice.
In categoria din urma intra complexul balnear Doina din Neptun, compus din hotel, restaurant, baza de tratament, care a fost renovat si modernizat, valoarea investitiilor realizate aici fiind de circa 4 mil. euro. "Complexul este ocupat in totalitate pana la inceputul lunii noiembrie pentru ca am reusit sa incheiem o serie de contracte cu diversi parteneri straini din Franta, Olanda sau Germani", a mai spus Stanculescu.
Din aceasta vara complexului i s-a adaugat un modern centru de conferinte, proiect care a costat 2,5 mil. euro. "Mi-am propus sa reeditam acest proiect si in Bucuresti, dar deocamdata cautam o locatie corespunzatoare. Oricum, speram ca la inceputul toamnei viitoare complexul sa fie finalizat", sustine directorul general al RAAPPS.
Din proiectele pentru anul viitor fac parte si finalizarea lucrarilor de reabilitare a vilelor de protocol Lac Floreasca, precum si modernizarea si reabilitarea hotelului Triumph din Bucuresti. "Intentionam ca in urma lucrarilor, hotelul Triumph sa fie clasificat de la doua stele cat are in prezent, la cinci stele", a mai spus Stanculescu.
Tot anul viitor ar putea demara un amplu program de investitii pentru reabilitarea hotelurilor de la litoral Panoramic, Belvedere, Amfiteatru si Neptun pe care RAPPS le detine, prin intermediul societatii Olimp Estival 2002 - SA Mangalia al carei actionar majoritar este. Stanculescu spune ca modernizarea celor patru hoteluri reprezinta un proiect in valoare de peste 40 mil. euro, investitiile urmand sa fie realizate pe o perioada mai lunga de timp.
Mihai Stanculescu, 49 de ani, absolvent al Facultatii de Constructii Civile, a preluat conducerea RAAPPS in octombrie 2003, dupa ce fostul director, Eugen Bejenariu, a fost numit ministru pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Din 1997 si pana la numirea in functia de director general, Stanculescu a fost director tehnic in cadrul Regiei. miruna.lebedencu@zf.ro