Indagrara Arad a cumparat Spumante Silvania

Autor: Stelian Negrea 06.10.2004

Producatorul de bauturi spirtoase Indagrara Arad a achizitionat prin intermediul unui firme din Baia Mare un pachet de 64% din actiunile producatorului de vinuri spumante Spumante Silvania din judetul Salaj- ultimul jucator independent din aceasta industrie - pentru aproximativ 500.000 de euro.
"Avem planuri foarte ambitioase cu acest producator traditional de vinuri spumante si vrem sa-l aducem la dimensiunile pe care le-a avut inainte de ?89. Am inceput sa achizitionam materie prima si cred ca primele vinuri spumante le vom scoate pe piata in ultima parte a anului viitor", spune Gheorghe Pripon, unul dintre apropiatii lui Mihaila Ioan, presedintele si actionarul majoritar al Indagrara Arad.
El spune ca planul pentru urmatorii zece ani prevede investitii de cel putin 5 milioane de euro in retehnologizarea liniilor de imbuteliere si modernizarea cladirilor administrative dar si in realizarea unei plantatii de vita de vie de circa 300 de hectare. "Am demarat negocierile cu proprietarii din zona pentru a achizitiona pamant pentru a planta vita de vie, pentru ca vechile plantatii au fost distruse. In planurile noastre se numara consturirea si a unui motel si a unei crame, pentru ca viitoarea autostrada Bucuresti-Bors va trece la 10 kilometri distanta de amplasamentul societatii", afirma Pripon.
Spumante Silvania a detinut anul trecut sub 1% din piata vinurilor spumante si spumoase, nereusind sa mai produca, ci doar si-a vandut stocurile. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de doar 330.000 de euro, care s-a situat cu putin sub nivelul datoriilor totale.
Indagrara Arad este un producator local de bauturi spirtoase care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,3 milione de euro.
Piata spumantelor, care in ultimii ani a inregistrat scadere constante, a atins anul trecut circa 10 milioane de sticle si este dominata de Astese Production Bucuresti (45% din piata) producatorul vinurilor spumoase Angelli care a fost preluat, la inceputul acestui an, de Henkel & Soehnlein din Germania. Pe locul doi se situeaza Karom Drinks detinut de un alt producator german de vinuri - Schloss Wachenheim - care a preluat in urma cu doua luni Zarea Bucuresti, ajungand sa detina circa un sfert din piata. Pe urmatoarele locuri se afla Panciu, Jidvei si Cramele Prahova.
stelian.negrea@zf.ro