Cehii dau cel mai mult ajutor dintre noile state membre ale Uniunii Europene

Autor: Ioana Leaua 04.10.2004

Cehia este cel mai mare furnizor de ajutoare umanitare pentru dezvoltare dintre cele zece noi tari membre UE, relateaza saptamanalul ceh Prague Post.
Faptul pare surprinzator pentru o tara considerata inca de vestici ca avand o putere economica slaba si in proces de transformare post-comunista.
"Aceasta tara si-a revenit dupa 1989 datorita eforturilor facute de societatea civila pentru a-si imbunatati standardul de viata- aceasta este mostenirea noastra moderna", a declarat Petr Kolar, ministrul de externe al Cehiei. Potrivit altor diplomati, tara nu este straina de lumea ajutorului umanitar- in timpul regimului comunist din Cehoslovacia a oferit sprijin in domeniul educatiei si constructiilor tarilor socialiste mai sarace.
Fostul presedinte Vaclav Havel a declarat si el ca "responsabilitatea fata de altii este probabil ceea ce defineste o fiinta umana".
Uniunea Europeana incearca in prezent sa determine statele intrate in UE la 1 mai sa-si accelereze eforturile pentru a atinge tinta de ajutor umanitar de 0,7% din venitul national brut pana in 2006. Cu toate acestea, numai patru tari din cadrul UE au atins pana acum procentul stipulat: Danemarca, Suedia, Olanda si Luxemburg.
Cehia, desi conduce plutonul noilor membri in aceasta privinta, nu a furnizat ajutoare umanitare pentru dezvoltare decat in proportie de 0,1% din venitul national brut pe 2003. Suma varsata in acest scop in 2003 a fost de 2,3 miliarde coroane cehesti, sau aproximativ 72,8 milioane euro.
Sumele virate de tarile UE ca ajutoare pentru dezvoltare sunt in crestere in majoritatea statelor mebre, inclusiv cele mai nou acceptate.
Potrivit lui Kolar, nu este usor pentru guverne sa convinga oamenii ca astfel de ajutoare sunt necesare. Atitudinea publica fata de activitatea de a dona, impovararea bugetului si infrastructura inadecvata sunt obstacole in calea oferirii de sprijin international, sustine ministrul ceh. "Este normal ca oamenii sa se intrebe: 'De ce ar trebui sa platesc pentru un spital din Irak, cand cel din Pilsen se prabuseste?. Egoismul este ceva ce noi cehii am invatat din propria istorie", a explicat el .
Criza din domeniul sanatatii, nevoia urgenta de a implementa o reforma a pensiilor si deficite la un nivel record nu ajuta nici ele la transformarea ajutorului umanitar international intr-o prioritate.
Kolar a adaugat insa ca perceptia cehilor despre ajutorul pentru dezvoltare este in curs de ameliorare. "In ultimii 15 ani tinerii au devenit tot mai entuziasti in legatura cu a da o mana de ajutor tarilor sarace, si multi s-au inscris in diferite orgnizatii non-guvernamentale", a spus el.
Potrivit unui sondaj realizat in luna martie a acestui an de agentia Stem/Mark, 70% din populatia ceha este de acord cu acordarea de ajutoare pentru dezvoltare tarilor sarace.
In 2004, Ministerul de Externe al Republicii Cehe a ales drept tinte directe pentru acordarea de ajutor umanitar opt state: Angola, Bosnia-Hertegovina,  Republica Moldova, Mongolia, Serbia-Muntenegru, Vietnam, Yemen si Zambia.
Frans Polman, presedinte al Concord, o organizatie de tip umbrela cu sediul la Bruxelles, reprezentand 1.500 de ONG-uri europene, spune ca este ingrijorat de faptul ca noile tari membre UE, precum Republica Ceha, se concentreaza prea mult pe ajutorarea tarilor invecinate si nu pe sprijinirea celor care sufera cel mai mult de pe urma saraciei.
Potrivit comisarului european pentru dezvoltare si ajutor umanitar Poul Nielson, vechile state din Uniunea Europeana trebuie sa aiba rabdare cu noii veniti: "Noii membri nu au o traditie indelungata de intrajutorare, cum au vechile tari membre; nu beneficiaza de o participare la fel de ampla a ONG-urilor si a parlamentului".
ioana.leaua@zf.ro