Tranzactii de 0,5 mld. dolari intermediate de brokeri in noua luni

Autor: Catalin Ciocan 04.10.2004

Tranzactiile intermediate de brokerii romani la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ au insumat peste jumatate de miliard de dolari in primele noua luni ale anului. Tranzactiile de pe Bursa cu actiuni au insumat in aceasta perioada 14.595 miliarde de lei (435 mil. $), in timp ce tranzactiile de pe RASDAQ au totalizat peste 3.500 miliarde de lei (105 mil. $) in aceeasi perioada.
Pe primul loc dupa tranzactiile cu actiuni intermediate de la inceputul anului se afla SSIF Broker, o societate de brokeraj din Cluj, care va fi prima societate de intermediere pe piata de capital ale carei actiuni sunt cotate la Bursa de Valori. SSIF Broker a avut o cota de 8% in totalul tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa, transferurile intermediate in acest an de aceasta societate ridicandu-se la 2.337,8 miliarde de lei. Tra nsferurile de pe RASDAQ realizate prin intermediul SSIF Broker au pozitionat societatea pe locul opt, cu tranzactii de peste 231 miliarde de lei. In ceea ce priveste tranzactiile derulate in septembrie, SSIF Broker a trecut pe locul intai, dupa ce in urma cu o luna fusese intrecuta de Raiffeissen Capital & Investment, societatea de brokeraj a Raiffeissen Bank. In septembrie, SSIF Broker a intermediat tranzactii de  285,4 miliarde de lei.
In august, SSIF Broker fusese intrecuta de Raiffeissen Capital & Investment datorita tranzactiilor cu obligatiuni intermediate de aceasta societate. Chiar daca Raiffeissen Capital & Investment a intermediat si in septembrie tranzactii cu obligatiuni chiar mai ridicate decat in august, de peste 97 miliarde de lei, detinand o cota de 45% in totalul tranzactiilor cu astfel de titluri, SSIF Broker s-a clasat pe primul loc in ceea ce priveste transferurile cu actiuni si obligatiuni derulate in septembrie.
De la inceputul anului, Raiffeissen Capital a intermediat tranzactii cu obligatiuni de peste 2.939 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 65% din totalul transferurilor cu aceste valori mobiliare.
Raiffeissen Capital & Investment a intermediat in primele noua luni ale anului tranzactii cu actiuni de aprope 1.950 miliarde de lei, detinand o pondere de 6,6% in totalul tranzactiilor cu actiuni. Tranzactiile respective au pozitionat societatea pe locul trei in topul brokerilor in acest an, acelasi loc fiind obtinut si in urma operatiunilor de luna trecuta. Daca se iau in calcul si operatiunile cu obligatiuni, soceitatea de brokeraj a bancii Raiffeissen se afla pe primul loc in acest an cu un rulaj de 4.889  miliarde de lei si o cota de 14,5%.
Locul al doilea in topul cumulat al brokerilor care au intermediat tranzactii cu actiuni este ocupat de Alpha Finance Romania, societatea de brokeraj a Alpha Bank, si acesti brokeri aflandu-se de regula pe primele locuri in ceea ce priveste tranzactiile realizate pe Bursa. Alpha Finance a intermediat in acest an  tranzactii cu actiuni de aproape 2.267 miliarde de lei, avand o cota de 7,7%. Luna trecuta, tranzactiile derulate prin intermediul acestor brokeri au fost de peste 127 miliarde de lei, pozitionand societatea pe locul al patrulea, cu o cota de 5,1%.
Daca pe Bursa conteaza, intr-o masura in crestere in ultima perioada, tranzactiile cu obligatiuni in clasificarea principalelor societati pe unele din primele locuri, pe RASDAQ in delimitarea pozitiilor un rol important il joaca ofertele publice intermediate. In primele noua luni ale anului, locul intai in ceea ce priveste tranzactiile de pe RASDAQ a fost ocupat de societatea Rombell Securities, din Bucuresti, care a intermediat tranzactii de aproximativ 952 miliarde de lei, din acestea peste 829 miliarde de lei reprezentand tranzactiile derulate in cadrul unor oferte publice. Pozitionarea Rombell pe primul loc, dar si a societatilor Vanguard si Voltinvest, pe urmatoarele doua locuri s-a datorat in primul rand operatiunilor derulate la inceputul anului ca urmare a preluarii societatii de depozitare a cerealelor Comcereal Alexandria de catre compania americana Cargill de la fondul de investitii Broadhurst. Nici una din aceste societati nu s-a aflat pe primul loc in topul brokerilor in luna septembrie, acest loc fiind ocupat luna trecuta de HTI Valori Mobiliare, care a intermediat tranzactii de aproximativ 108 miliarde de lei.
catalin.ciocan@zf.ro