Topex: Ne dublam afacerile si vom avea mai mult export

Autor: Dan Dragomir 20.09.2004

Producatorul autohton de echipament pentru telecomunicatii Topex a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3 milioane de euro si vizeaza in 2004 dublarea acesteia, spun oficialii companiei.
?Suntem acum una dintre putinele firme romanesti de telecomunicatii care produce echipamente in facilitatile proprii si le exporta. Si cand vorbim de export, ne referim la faptul ca 70% din produsele care ies pe poarta fabricii pleaca peste hotare", a declarat pentru ZF Aurel Niculescu, director de vanzari si marketing al Topex.
Compania produce echipamentele care permit reducerea semnificativa a cheltuielilor unei companii pe partea de comunicatii, printr-un sistem de management al convorbirilor in functie de destinatia acestora. Practic, noile echipamentele Topex actioneaza ca o interfata intre centrala telefonica si liniile operatorilor de telefonie, fixa sau mobila. Cu un astfel de echipament, un apel catre un telefon mobil va fi initiat prin reteaua respectivului operator (suni la un numar Connex, intri direct pe abonamentul Connex), fara ca apelul sa mai treaca prin operatorul de telefonie fixa). La fel, apelul catre un telefon fix iese automat prin firul operatorului respectiv. Astfel, se elimina costuri importante, de exemplu cele ale unui apel fix-mobil sau mobil-mobil intre retelele operatorilor. De asemenea, Topex produce echipament pentru conectarea la servicii de date prin retelele de telefonie mobila, GSM sau CDMA.
?Am ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 3 milioane de euro si anul acestea ne asteptam la dublarea ei. Pana la finalul lunii iulie, atinsesem acelasi nivel de afaceri ca pe tot ansamblul anului trecut", a spus directorul general al companiei, Dan Adamescu. Compania are acum 145 de angajati si este printre putinii producatori autohtoni cu un departament de cercetare/dezvoltare in care lucreaza 35 de specialisti.
Cea mai mare parte a productiei Topex pleaca peste hotare, iar principalele piete pe care producatorul roman este activ sunt Europa occidentala: Marea Britanie, Franta, Spania, dar si Europa de Est, cu Grecia, Rusia, Bulgaria, Moldova. Anul acesta, Topex si-a propus sa atace si alte piete, precum Germania (compania a fost prezenta mai multi ani la rand la cel mai mare targ IT&C din lume - CeBIT), Italia si Turcia. Pentru a realiza acest lucru, Topex a investit in atragerea si pregatirea unei echipe de vanzari si marketing.
Nici pe piata interna lucrurile nu stau pe loc. Printre clientii Topex se numara RomTelecom, RDS, Telemobil (Zapp), ROMATSA, CFR, dar si institutiile publice precum MAPN, Jandarmeria si Pompierii si altele. Solutiile Topex se adreseaza nu numai companiilor mari, ci si firmelor medii si mici.
Topex a fost fondata in 1990 de 10 ingineri care lucrasera la Electromagnetica. Sediul firmei a fost la inceput intr-un apartament de bloc, toata activitatea fiind coordonata cu ajutorul unui singur computer. Produsele companiei si-au gasit insa loc pe piata, iar in timp Topex si-a construit un sediu administrativ si propria fabrica. In prezent, compania continua sa-si dezvolte reteaua de distributie pe plan intern, dar si international, vizand si cucerirea de noi piete.
Actionarii companiei sunt cetateni romani, persoane fizice, directorul general al companiei, Dan Adamescu, fiind unul dintre principalii actionari. dan.dragomir@zf.ro