Finlandezii, campionii chiulului de la serviciu

Autor: Andreea Paun 17.09.2004

Muncitorii finlandezi, olandezi si germani lipsesc cel mai mult de la serviciu din motive medicale, cum ar fi racelile si alte probleme de sanatate, comparativ cu omologii lor din Uniunea Europeana, arata un studiu efectuat de British Medical Journal, preluat de Bloomberg.
Grecii sunt ultimii pe lista, fiind cei mai prezenti la serviciu. Esantionul luat in considerare a cuprins date despre 16.257 angajati.
O medie de 14,5% dintre muncitorii din Uniunea Europeana au lipsit cel putin o data de la serviciu in anul precedent, din cauza diverselor accidente suferite si altor afectiuni. Aproape un sfert din angajatii din Finlanda au lipsit de la munca, comparativ cu doar 6,7% dintre greci.
"Ajutoarele pentru cazurile de boala sunt limitate in multe tari. Se pare insa ca tarile care practica sistemul de salarizare normala pe perioadele de incapacitate temporara de munca inregistreaza niveluri inalte ale absenteismului de la locul de munca. Este cazul Finlandei, Olandei, Luxemburg-ului, Austriei, si al Belgiei", noteaza cercetatorii.
Raportul pe sexe indica faptul ca barbatii sunt mai predispusi sa lipseasca (15,5% dintre angajati au lipsit cel putin o zi de la serviciu), fata de femei, care sunt mai dedicate job-ului.
Si geografic, diferentele sunt considerabile. Surprinzator, angajatii din tarile din sudul Europei isi iau mai putine zile libere decat nordicii.
andreea.paun@zf.ro