UDMR in fata unei optiuni de care ii va depinde viitorul politic

Autor: Iulian Anghel 03.09.2004

Radicalii maghiari si-au intensificat criticile la adresa UDMR pe masura termenul pentu limpezirea apelor se apropie.
Maine la Targu Mures incepe o reuniune cruciala pentru destinul parlamentar al Uniunii Maghiarilor din Romania. Reuniunea Consiliului Reprezentantilor Nationali (miniparlamentul UDMR) va decide maine, modul in care se vor desfasura alegerile interne - de rezultatul carora depinde cine va fi si cine nu pe listele parlamentare. Cunoscuta de 14 ani ca o formatiune disciplinata, cu un rezultat aproape invariabil apropiat de 7% din electorat (dupa redistribuire) - lucru care i-a permis sa fie reprezentata in Parlamentul Romaniei in toti anii postrevolutionari -  UDMR se confrunta acum cu o puternica opozitie interna. Uni unea Civica Maghiara (UCM) - o formatiune deocamdata neinregistrata politic, care are in componenta mai multi parlamentari ai UDMR - contesta ceea ce ei numesc "hegemonia" Uniunii in maghiarime. UCM crede ca reprezinta o buna parte a electoratului maghiar, drept urmare vrea sa se confrunte cu UDMR in alegerile interne. Ameninta ca, altiminteri, va candida pentru Parlament independent de UDMR.
Atacurile la adresa actualilor lideri ai UDMR venite din partea UCM au inceput cu cateva luni bune in urma si s-au intensificat in apropierea datei fatidice.
Mai multi deputati maghiari au depus la legea electorala privind alegerea deputatilor si senatorilor - aflata in aceste zile pe ordinea de zi a Parlamentului - un amendament prin care, printru-un montaj bizar, ar urma sa fie reprezentanti in Parlament. Ei vor ca pe baza ultimului recensamant toate formatiunile maghiare sa fie reprezentate in forul legislativ. Deputatul maghiar Szilagyi Szolt (fost UDMR) unul dintre capii revoltei explica formula suis-generis: "Luam rezultatul recensamantului - sa spunem ca maghiarii sunt 6,5 din populatie. Luam numarul total al parlamentarilor, sa spunem 400. 6,5% din 400 inseamna 28 de parlamentari maghiari. Pe aceste 28 de locuri fiecare formatiune maghiara are dreptul sa fie reprezentata. UDMR este doar una dintre formatiuni, dar pot fi doua, pot fi trei. In functie de sprijinul obtinut in alegerile generale (se presupune asadar ca in alegeri participa mai multe formatiuni maghiare - n.n.) cele 28 de locuri se impart formatiunilor maghiare". Exemplul se refera doar la etnicii maghiari, dar masura ar urma sa se extinda la toate minoritatile nationale.
Formula este interesanta, dar ridica multe semne de intrebare. UDMR (care nu este o formatiune politica) a fost tratata de-a lungul timpului ca un partid. Se supune acelorasi rigori ca toate partidele - trebuie asadar sa treaca de pragul parlamentar de 5% pentru a accede in Parlament. (Celelalte minoritati au nevoie de doar cateva mii de voturi ca sa trimita un reprezentant in Parlament).  Nimic din toate aceste lucruri nu ar mai fi valabile daca amendamentul radicalilor ar deveni litera de lege. Chestiunea ar putea ridica alte probleme. Formula "minoritati etnice altele decat cea maghiara" a fost impusa chiar de etnicii maghiari pentru a arata ca nu sunt o minoritate oarecare, ci una foarte importanta, reprezentand 7-8% din totalul populatiei. UDMR se comporta ca un partid tocmai pentru a-si arata aceasta forta. Participarea mai multor formatiuni maghiare in alegeri, ar disipa votul, iar potrivit legilor in vigoare pericolul ar fi neintrarea nici uneia in parlament. Acceptarea amendamentului radicalilor maghiari (el a fost respins de comisia electorala, deocamdata) ar insemna, practic, o formula suis-generis de ocolire a pragului parlamentar. Este de altfel, idealul UCM, care, participand in alegeri singura nu ar putea trece, probabil, pragul electoral. Szilagyi Zsolt sune ca intentia lui si a colegilor sai nu este de a face un rau UDMR ("il respect pe domnul Marko Bela"), ci de a democratiza formatiunea care acum reprezinta "o forma de dictatura". De altfel, UCM a propus UDMR ca, in alegerile interne, sa participe separat: o lista a UCM, o lista a UDMR, electoratul decide cine este cel mai bun si cine va avea mai multi reprezentanti pe lista comuna pentru parlamentare.
O singura concesie le-a facut insa UDMR celor din UCM. A acceptat ca in prealegeri sa se inscrie pe listele UDMR oricine, si de asemenea sa voteze toti etnicii maghiari, indiferent daca sunt sau nu membri ai UDMR. "Noi acceptam sa participam in prealegri pe o lista comuna. Dar sa le dam noi lor locuri pe listele noastre, nu este etic, nu este moral. Sunt pana la urma alegeri in cadrul UDMR", spune vicepresedintele Uniunii, Borbely Laszlo.
iulian.anghel@zf.ro