Olandezii, sceptici cu privire la reforma euro

Autor: Andreea Paun 02.09.2004

Presedintia olandeza a Comisiei Europene a lansat marti semnale de incertitudine cu privire la  promptitudinea reformei euro.
Ministrul de Finante olandez, Gerrit Zalm, a precizat in fata Comitetului Economico-Monetar al Comisiei Europene ca asteapta propunerile acesteia, dar nu este sigur ca se va ajunge la vreun acord intr-un termen foarte scurt. "Nu cred ca reformarea Pactului de Crestere si Stabilitate se va produce sub presedintie olandeza", a afirmat el.
Gerrit Zalm, care a militat intotdeauna pentru implementarea stricta a regulilor, a fost vazut ca adeptul politicilor dure, aflat mereu pe pozitii importante in disputele Comisiei cu statele membre, mai ales cu Franta si Germania. El a spus ca doreste sa evite un conflict de o asemenea amploare in timpul dezbaterilor pe tema reformei.
"Ceea ce nu vreau, cu siguranta, este sa ne confruntam din nou cu o situatie ca cea din luna noiembrie. Deci, daca se va incheia o intelegere, sper sa existe un consens unanim", a spus Zalm.
Propunerile de reforma sunt asteptate sa sugereze schimbari legate de plafonul deficitului bugetar, care este stabilit la 3% din valoarea produdului intern brut, la ora actuala. Reforma presupune evaluarea situatiei economice a statelor membre atunci cand se calculeaza deficitul.
Zalm a mai insistat si pe determinarea lui de a ataca legile care risca sa stranguleze intreprinderile mici si mijlocii.
Reducerea birocratiei excesive, proiect deja definitoriu pentru olandezi, are implicatii foarte largi in cresterea economica si somaj, a mai explicat Zalm.
Cheltuielile administrative asociate cu regulamentele pentru mediul de afaceri au costat economia olandeza 3,5% din PIB. Si, potrivit lui Zalm, jumatate din aceste regulamente sunt impuse de Bruxelles.
Presedintia Comisiei Europene vrea o masura comuna statelor membre pentru a evalua impactul birocratiei excesive asupra mediului de afaceri, iar o propunere in acest sens este asteptata in noiembrie.