Creditarea a ajuns la apogeu in Marea Britanie

Autor: Marius Anton 01.09.2004


In luna iulie britanicii s-au imprumutat mai putin, au folosit mai putin cartile de credit, iar creditele ipotecare s-au redus.



Creditele de consum insumeaza la momentul actual un total de 1.014 mld. de lire sterline, crescand cu 10,4 mld in luna iulie. In iunie, cresterea fusese de 11,23 de mld. lire sterline, fapt ce indica primele semne de incetinire a ritmului de crestere, informeaza BBC News.



Luna trecuta se anunta depasirea barierei simbolice de 1.000 de mld. de lire sterline a creditelor de consum.



"Avem semnale de moderare a pietei imobiliare sI a creditelor" declara Lorenzo Condogno, economist la filiala Bank of America Corp. din Londra, inainte de prezentarea raportului. "Politica monetara a fost din ce in ce mai restrictiva din luna noiembrie sI ar trebui ca primele efecte datorate ratelor mai mari sa isi faca simtita prezenta."



Banca Angliei a marit rata dobanzii de referinta la 4,75% in aceasta luna, cea mai ridicata din ultimii trei ani, pentru a reduce nivelul ridicat al creditelor de consum si preturile la locuinte. Ritmul anual de crestere al economiei britanice a fost de 3,7% in trimestrul al doilea, superior celui mediu al economiei celor 12 state din zona euro, de 2%.



Analistii financiari de la Banca Angliei au semnalat ca este putin probabil ca rata dobanzii de referinta sa mai inregistreze cresteri.



Directorul economic al bancii centrale, Charlie Bean, a subliniat faptul ca ritmul de crestere la pretul locuintelor se va calma. Anchetele realizate pe agentii imobiliare si alte organizatii din domeniu, au indicat o domolire a ritmului de crestere a pretului imobilelor. Preturile actuale la locuinte au o valoare aproape dubla fata de cele din 1997.



Valoarea creditelor ipotecare acordate a fost de 23,9 mld. lire sterline in luna iulie, cea mai scazuta din iunie 2003, sI sub cea de 25,5 mld. raportata in luna trecuta.



Creditul net de consum, care include imprumuturile prin intermediul cartilor de credit s-a majorat cu 1,8 mld. lire sterline, dupa ce luna trecuta inregistrase un plus de 2,2 mld., potrivit informatiilor furnizate de Banca Angliei. Imprumuturile prin carti de credit au atins un total de 801 mil. lire in iulie a acestui an, fata de 739 mil. in luna iunie.



Datoriile totale au ajuns la 1.010 mld. lire sterline.



Economia britanica va incepe sa isi reduca ritmul de crestere in primele luni ale lui 2005, datorita influentelor ratei dobanzii asupra activitatilor de creditare si scaderii intensitatii consumului, apreciaza specialistii de la NTC Research.



Banca Angliei a modificat de cinci ori din noiembrie anul trecut rata dobanzii, vizand in principal mentinerea unui control mai riguros asupra preturilor la locuinte.



Comisia bancii nationale britanice insarcinata cu stabilirea ratei dobanzii se va intruni saptamana viitoare pentru a decide daca este necesara inca o majorare, dar ultimele cifre anuntate cu privire la credite ar putea sa o determine sa renunte la aceasta perspectiva.



Comisia spera ca o rata mai ridicata va reduce inflatia, va restrange ritmul de crestere al preturilor la imobile, cheltuielile de consum si nivelul creditelor. Totusi, reversul medaliei ar putea fi o crestere economica timida si ar putea constitui un punct de inflexiune in evolutia preturilor proprietatilor.