Volkswagen ar putea intra in coliziune cu sindicatele

Autor: Catalin Ciocan 25.08.2004

Volkswagen, cel mai mare producator de automobile al Europei,  a cerut ca pentru o perioada de doi ani salariile angajatilor sai din Germania sa nu fie majorate, ca parte a unui program pe termen lung de reducere a costurilor, ceea ce probabil va determina o confruntare cu puternicul sindicat IG Metall, scrie Financial Times.
 Compania mai propune si alte schimbari ale conditiilor de munca la cele sase fabrici ale sale din vestul Germaniei.
In afara de "inghetarea " salariilor, schimbarile includ o structura simplificata de remunerare, o alta propunere potrivit careia angajatii tineri sa lucreze mai multe ore si extinderea la o treime din personal a modalitatii de salarizare prin recompensarea in functie de performante.
 Volkswagen (VW), dupa ce luna trecuta si-a redus tinta de profit pentru acest an din cauza competitiei puternice si a cererii slabe, a anuntat ca este hotarata sa reduca costurile cu 2,5 mld de dolari pe parcursul urmatorilor sase ani. Peter Hartz, directorul de personal al Volkswagen, a spus ca "nu este loc pentru  majorari salariale", adaugand ca sindicatul va avea de ales intre locuri de munca si cresteri salariale.
VW este cea mai recenta aparitie  pe o lista de companii germane care incearca sa obtina concesii de la salariati asupra salariilor si conditiilor de munca.
Economistii au considerat intelegerile recente privind salariul si orele de lucru incheiate de DaimlerChrysler, Siemens si Deutsche Telecom ca o dovada a unui nou trend in directia unei mai mari flexibilitati  pe piata de munca a Germaniei.
Pozitia dura adoptata de VW poate determina izbucnirea unei confruntari cu IG Metall, incluzand aici si posibilitatea aparitiei de greve.
Saptamana trecuta, sindicatul si-a precizat intentiile initiale referitor la negocierile care incep pe 15 septembrie, cerand o majorare salariala de 4%. Luni, sindicatul a caracterizat propunerile conducerii VW ca fiind excesive si nerealistice. Cu toate acestea, conducerea sindicatului se afla sub presiune sa ajunga la o intelegere care sa poate fi considerata un suces , dupa acordurile  din cazul DaimlerChrysler si Siemens. Intelegerile din cazul celor doua companii au fost vazute drept infrangeri pentru sindicat, chiar daca acestea au adus garantii in ceea ce priveste locurile de munca  ale salariatilor.
In ciuda unei treceri recente a balantei puterii spre partea angajatorilor, sindicatul poate conta pe un mediu politic prielnic, nemultumirile populatiei fata de reformele  adoptate de guvern pe piata fortei de munca crescand .