Mondex Sibiu mizeaza pe o crestere de 15% in 2004

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu 25.08.2004


Producatorul de textile Mondex SA din Sibiu estimeaza pentru 2004 o cifra de afaceri de peste 8,2 milioane dolari, in crestere cu 15% fata de 2003.



In ultimii patru ani, compania a investit aproximativ 12 milioane de euro in utilaje noi si amenajari de productie. Conform estimarilor interne, Mondex are o cota de piata de 25%.



Circa 60% din productie se distribuie pe piata interna, restul de 40% fiind exporturi pe piata externa, in Germania, Italia, Belgia sau Olanda, a declarat Maria Brandasu, directorul general al firmei.



Mondex are o productie anuala de 12 milioane de perechi de sosete si aproximativ 9,6 milioane de ciorapi de dama.



Brandasu a afirmat ca deocamdata compania nu intentioneaza sa-si majoreze capacitatea de productie.



"In acest moment, nu consideram ca merita sa crestem capacitatea de productie, atata timp cat nu creste cererea. Noi ne adaptam productia la cerintele acestei piete", a spus directorul Mondex.



Pe langa produsele clasice, Mondex a implementat in ultimul timp o serie de tehnologii care permit utilizarea unor fire speciale. "Consideram ca reinvestirea profitului in tehnologii de ultima ora a crescut calitatea produselor noastre", a mai spus Brandasu.



Pe langa promovarea propriului brand, Mondex a mai promovat alte doua marci- Shara si Tuareg- aceasta din urma incluzand produse textile mici.



In viitor, compania se va orienta tot mai mult catre articole de sezon sau dedicate unui anumit tip de activitate.



"Producem deja sosete adresate celor care practica sportul. Utilajele pe care le avem pot realiza structuri diferite in functie de tipul de activitate careia i se adreseaza. In Romania, incep sa se dezvolte magazine specializate pe sport, acesta fiind principalul motiv pentru care am inclus in portofoliul nostru articole speciale", a spus Brandasu.



Pentru a mentine pretul de producator, Mondex a deschis trei magazine proprii in Sibiu, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se extinda in cateva din marile orase ale tarii.



"Am studiat deja piata din Bucuresti, Iasi si Timisoara, unde cautam spatii adecvate. Un magazin de ciorapi nu are nevoie de mai mult de 30 de metri patrati. Incercam sa impunem un stil propriu reprezentantelor noastre, urmand ca amenajarea, mobilierul si logistica sa fie realizate de noi, dupa un concept unitar", a adaugat Brandasu.



In prezent, Mondex are peste 6.000 de clienti in toata tara. Compania fondata in 1927, a fost privatizata in 1997 prin metoda MEBO (cumpararea de actiuni de catre angajati).



In prezent, pachetul majoritar de actiuni este detinut de catre directorul de import-export al companiei, Calin Bogdan Varcolacu. Compania are 620 de angajati.



Principalii competitori autohtoni ai companiei sibiene sunt Adesgo Bucuresti, pe sectorul ciorapilor de tip pantalon pentru femei, si Ciserom Sebes, pe sectorul ciorapilor si sosetelor din bumbac.