Telefonica incearca sa preia Portugal Telecom

Autor: Dragos Cosmescu 04.08.2004

Grupul spaniol Telefonica a anuntat ca va incerca sa preia compania Portugal Telecom (PT), insa are nevoie de aprobarea guvernului de la Lisabona.
"Putem achizitiona deocamdata pana la 10% din Portugal Telecom", a afirmat Santiago Fernandez, directorul financiar al operatorului spaniol. Telefonica, care dispune de lichiditati in valoare de sase miliarde de euro si are o valoare de piata de 60 de miliarde de euro, a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze pachetul de actiuni detinute la PT, 10% fiind nivelul maxim permis de autoritatile portugheze de reglementare. Grupul spaniol detine deja 8,17% din principala companie portugheza de telecomunicatii, dupa ce in luna aprilie a achizitionat 3% din pachetul de actiuni.
Pentru preluarea PT, Telefonica are nevoie de aprobarea guvernului de la Lisabona, care detine ?acti unea de aur". Guvernul detine 6% din actiunile PT dreptul de veto in privinta deciziilor strategice. Valoarea piata a operatorului portughez este estimata la 10,5 miliarde de euro.