Dobanzile la titlurile de stat mai scad un pic

Autor: Liviu Chiru 29.07.2004

La licitatia organizata marti Finantele au plasat titluri de stat cu scadenta la un an la o dobanda medie de 16,74% pe an. Emisiunea n valoare de 1.000 de miliarde a fost plasata n totalitate, nivelul dobanzii medii fiind cu 10 puncte de baza mai mic decat cel nregistrat la licitatia precedenta. Aceasta scadere a randamentelor se adauga celei anterioare, care a fost nsa de o intensitate mai redusa, respectiv 4 puncte de baza.
Nivelul maxim al randamentului acceptat de stat a fost de 16,79% pe an, n scadere cu 13 puncte de baza comparativ cu licitatia anterioara.
Performantele peste asteptari nregistrate n economie au determinat nscrierea dobanzilor platite de stat pe un trend descendent. caderea a plecat de la nivelul maxim de 18%, atins n luna mai. Sup rasubscrierea masiva a emisiunilor indica nsa mentinerea unui intereas ridicat din partea bancilor pentru a plasa fonduri, chiar sI n aceste conditii de randament.
In ciuda unei suprasubscrieri de peste patru ori a ofertei, Finantele nu au acceptat nici marti majorarea emisiunii. Astfel, bancile au plasat 295 de miliarde de lei n cont propriu si 680 de miliarde de lei n contul clientilor.
Luna iulie a marcat restabilirea principalului indiciu de pret pe termen mediu, marja platita de Finante peste valoare inflatiei la tilturile cu scadenta la cinci ani. Joi, 22 iulie, ministerul a plasst tiluri de stat cu maturitatea la cinci ani n valoare de 35 de miliarde de lei, respectiv 11% din valoarea emisiunii. La nceputul lunii au fost plasate dupa o ntrerupere de zece luni, si obligatiuni de stat la trei ani.