Ziarele locale nu-si pot pastra independenta din cauza slabiciunii financiare

Autor: Bucur Irinel 27.07.2004

Daca o retea formata din potentati locali vrea cu adevarat sa opreasca un ziar din provincie, nu exista metode democratice de a rezista, in special din cauza slabiciunii sistemului economic din Romania, a fost una dintre concluziile unei dezbateri organizate de Clubul Roman de Presa (CRP) cu reprezentantii presei locale.
Reprezentanti a circa 50 de societati de presa din 27 de judete s-au intalnit ieri pentru a discuta problema consolidarii presei locale, impreuna cu cei ai presei centrale in care s-au consemnat agresiuni impotriva presei.
Desi au fost invitati, reprezentantii autoritatilor locale nu s-au prezentat la intalnire. "Prin absenta lor, autoritatile locale au dat un raspuns. Important este sa-l intelegem", a declarat Cristian Tudor Popescu, presedintele CRP si moderator al dezbaterii. Pop escu, redactor-sef al cotidianului Adevarul, a declarat ca acest gen de intalniri si popularizarea problemelor cu care se confrunta presa reprezinta modurile cele mai eficiente de a-i ajuta pe cei din presa locala.
"Despre presa locala plutesc in aer tot felul de informatii, zvonuri si pareri asupra lipsei de libertate a presei locale din Romania. Sa ne spuneti ce raporturi aveti cu autoritatile locale", le-a solicitat Popescu ziaristilor si directorilor de publicatii prezenti la dezbatere.
Cosmin Pigui, directorul ziarului Impact in Gorj, a spus ca presa locala a fost cumparata, iar interesele patronale au strivit interesul jurnalistilor de a afla adevarul.O alta problema semnalata a fost cea economica, saracia caracterizand redactiile a numeroase publicatii. Florin Antohi, redactor-sef la Flacara Iasiului, a amintit ca presa locala nu are acces la firmele mari pentru ca are un tiraj mic.
Corneliu Condurache, directorul Ziarului de Vrancea, a amintit ca in doi ani de zile, de cand se afla in conflict cu Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, a avut peste 200 de procese. "Cine vrea sa vada ce se intampla cu libertatea presei locale este invitat in Vrancea", a afirmat Condurache, precizand ca rezista pe piata prin niste eforturi foarte mari. "Nu avem publicitate locala, ne sunt urmariti clientii de publicitate in ziar, sunt sunati si li se spune ca daca mai dau publicitate in ziarul nostru vor avea probleme din partea autoritatilor", a declarat Condurache. Corina Trifan, director general al Monitorului de Vrancea, despre care cei de la Ziarul de Vrancea spun ca ar fi publicatia lui Oprisan, nu a recunoscut eticheta pusa publicatiei pe care o conduce, anume aceea de "sluga de partid". "Acum doi ani, ni s-a pus o eticheta, si pe asta am purtat-o. Avem un tiraj de 18.000 de exemplare. Nu pot sa cred ca vrancenii ne cumpara ziarul cu forta. Ni se spune ca suntem slugi de partid, dar avem 80 de procese, inclusiv cu domnul Oprisan", a declarat Corina Trifan. Ea a dezmintit ca Marian Oprisan ar fi patronul publicatiei Monitorul de Vrancea.
Constantin Hritac de la Ziarul de Iasi a afirmat ca si in alte judete exista probleme cu baronii locali, precum in Gorj sau in Vrancea. "La Iasi nu e ca in Vrancea, unde se da cu bata. Iasiul este centru universitar, autoritatile locale vin cu floreta", a declarat el.
Un alt subiect de dezbatere a fost proasta intelegere intre ziaristii locali si cei ai ziarelor centrale, cauzata, potrivit ziaristilor din provincie, din cauza nerespectarii codurilor etice de comunicare. "Subiectele pleaca din presa locala spre cea centrala, dar niciodata nu sunt citate sursele", a declarat Lia Lucia Epure de la Focus Vest din Timisoara.
Valeria Tanase, redactor sef la TV Valcea 1, a amintit ca in judetul pe care il reprezinta, 60% din economie este controlata de stat. "Nu avem libertatea dumneavoastra de la Bucuresti. Capacitatea economica a Bucurestiului este mult mai mare decat cea la nivel local", a declarat Valeria Tanase. Cristian Tudor Popescu a subliniat, la randul sau, ca "atata vreme cat nu va fi o economie puternica nu va exista o presa locala total independenta".
Popescu a spus ca nu baronii locali reprezinta problema cea mai grava, "ci retelele in care acestia sunt implicati". "Exista intelegeri intre cei care au aceleasi interese dincolo de care presa nu poate trece. Nu vom putea avea o independenta reala a presei atat timp cat vreme nivelul economic al acestei tari nu se ridica si nu se omogenizeaza", a afirmat presedintele CRP. "Cel mai mare atentat asupra presei locale este saracia. De multe ori, presa locala exista doar pentru reglari de conturi politice", au subliniat alti reprezentanti ai presei locale.
In finalul dezbaterii, Cristian Tudor Popescu le-a cerut reprezentantilor presei locale ca atunci cand se confrunta cu probleme foarte grave sa recurga la ajutorul CRP.