Patronul lui Sahtior e interesat de CUG si Fortpres Cluj

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu 21.07.2004

Compania ucraineana Donbass Industrial Union (DIU) din Donetk, detinuta de Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Sahtior (antrenata de Mircea Lucescu),  este interesata de achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Combinatului de Utilaj Greu (CUG) si al Fortpres, producator de echipament metalurgic si energetic, ambele din Cluj-Napoca.
"Consideram ca sunt intreprinderi cu potential, de aceea este necesar sa aiba mijloacele financiare si comenzile necesare pentru a se insanatosi. Corporatia noastra lucreaza in domeniul constructiilor de masini si are posibilitatea sa asigure relansarea CUG. Putem asigura comenzi de 1.000-1.500 de tone pe an pentru intreprinderile din interiorul companiei noastre", a declarat ieri Serghei Taruta, presedinte al consiliului de administratie al DIU.
In prezent combinatul are comenzi de 600 de tone pe an si functioneaza la o capacitate de productie de 20%, iar, potrivit oficialului ucrainean, daca nu se ajunge la cel putin 55%, transformarea intr-o afacere rentabila devine problematica.
"La privatizarea intreprinderilor romanesti ar trebui sa participe numai jucatori mari, pentru ca cei mici nu pot asigura refacerea acestora. Este important sa se investeasca in retehnologizare pentru a putea ajunge la nivelul in care combinatul sa obtina profit", a adaugat Taruta. El estimeaza ca societatea clujeana ar avea nevoie de o investitie de cel putin 10 milioane de euro pentru retehnologizare.
In zilele urmatoare se vor purta discutii cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pentru a determina achizitionarea la pachet a celor doua societati. "Intreprinderea trebuie sa se vanda intreaga, pentru ca asa cum este acum nu e viabila. Este ca un organism viu, in care componentele se ajuta reciproc, daca nu raman impreuna nu vor putea concura cu celelalte firme", considera Taruta.
Lansat la privatizare de catre APAPS, la jumatatea lunii martie, Combinatul de Utilaj Greu nu s-a dovedit atractiv pentru investitori. Singura companie care si-a exprimat la un moment dat intentia de prelua afacerea a fost Silcotub Zalau. Datoriile mari ale CUG au facut ca Silcotub sa nu mai depuna nici o oferta, desi cumparase caietul de sarcini.
Cu 617 angajati in 2002 si 9 mld. lei productie pe stoc, CUG nu a fost interesant nici dupa ce APAPS a anuntat stergerea datoriilor. La 31 decembrie 2003, CUG a inregistrat pierderi totale de 121 mld. lei, iar datoriile totale se ridicau la 801 mld. lei. Perspectiva inchiderii societatii in lipsa unui investitor strategic i-a facut pe angajati sa declare si ei ca ar dori sa preia combinatul, lucru care insa nu s-a intamplat. AVAS detine 92,24% din actiuni, SIF Banat 4,4%, iar restul apartin cuponarilor si conducerii CUG.
Donbass Industrial Union are o cifra de afaceri anuala de trei miliarde de dolari si produce anual opt milioane de tone de otel. Anul trecut DIU a achizitionat 79% dintre actiunile combinatului metalurgic Dunaferr din Ungaria pentru care a platit 2,1 mil. $.
DIU este cel mai important grup financiar-industrial din regiunea Donetk, cu 600 de companii in total, printre fondatorii caruia s-a aflat Rinat Ahmetov. Initial, Ahmetov era actionar majoritar al uneia din firmele fondatoare ale DIU, insa ulterior a devenit greu de spus cat anume din capitalul DIU detine. Neoficial, presa ucraineana spune ca el e actionarul majoritar, desi Ahmetov a declarat la un moment dat ca nici macar nu mai are participatii la DIU.
Potrivit saptamanalului polonez Wprost, cu o avere estimata 1,9 miliarde de dolari, Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina.
transilvania@zf.ro