50 mil. euro, conditie pentru preluarea GES

Autor: Miruna Lebedencu 16.07.2004

Compania care doreste sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni pe care statul il detine la producatorul de sticla GES din judetul Prahova trebuie sa faca dovada unei cifre de afaceri de cel putin 50 de milioane de euro in ultimul exercitiu financiar.
Aceasta este numai una dintre conditiile pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a impus-o firmelor care intentioneaza sa participe la privatizarea GES, societate care va fi astazi lansata la vanzare. In plus, aceasta cifra de afaceri trebuie sa fie realizata din activitatea principala a societatii prahovene.
Potentialii cumparatori trebuie sa depuna ofertele pana la data de 1 septembrie. GES este o societate comerciala mare, cu un capital social de peste 1.100 de miliarde de lei, la care AVAS detine 99,32% din actiuni. Res tul actiunilor sunt detinute de SIF Muntenia (0,30%) si alti actionari persoane fizice si juridice (0,38%).
Pe piata de sticla din Romania, au intrat recent mai multi investitori straini, in special francezi. Astfel, ARC International, care produce Luminarc, a preluat printr-un vehicul de investitii inregistrat in Romania controlul fabricii de sticla Avrig printr-o tranzactie derulata pe Bursa Electronica Rasdaq, a carei valoare este in jur de 2 mil. $. De asemenea,  Saint-Gobain, unul dintre principalii producatori de sticla-geam la nivel mondial, va investi peste 100 de milioane de euro intr-o fabrica la Calarasi.
miruna.lebedencu@zf.ro