Romaxa a devenit Romexterra Finance

Autor: Vlad Nicolaescu 09.07.2004

Societatea de brokeraj bursier Romaxa cu sediul in Targu Mures si-a schimbat numele in Romexterra Finance in cadrul strategiei Romexterra Bank de a forma un grup financiar. Banca detine in prezent un pachet de 69% din capitalul societatii de brokeraj. Romexterra a devenit majoritara la Romaxa in urma cu aproximativ un an dupa ce a preluat un pachet de peste 30% din capitalul acesteia de la Federatia Sindicatelor Libere Independente din Petrom. Sindicatul Petrom detine cel mai importat pachet de actiuni din capitalul Romexterra, 16% din actiuni, iar membrii acestuia detin in nume propriu alte pachete semnificative.
Romexterra Finance este o societate de brokeraj mica, cu o cota de piata de 0,6% in functie de valoarea tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori Bucuresti. In primul semestru al anului, societatea a intermediat la Bursa de Valori tranzactii in valoare de 128 miliarde de lei (3,1 milioane de eruo), cu care ocupa locul 39 in clasamentul societatilor de brokeraj de pe piata.
Celelelte societati pe care Romexterra Bank le controleaza si pe care vrea sa le integreze intr-un grup financiar sunt Romexterra Leasing, unde detine 99,99% din actiuni si socieatea de asigurari Petroas, unde a dobandit recent pachetul majoritar. Romexterra Bank mai este actionar la societatea de administrare a fondurilor mutuale Globinvest din Cluj-Napoca, unde detine 20% din actiuni.
Romexterra Bank are intentia de a deveni o banca universala. Pentru dezvoltare pe domeniul de retail, banca vrea sa se concentra asupra creditelor de consum si a celor imobiliare a cardurilor si a finantarilor pentru intreprinderile mici si mijlocii. Romexterra intentioneaza sa isi dubleze capitalul social in acest an de la 600 miliarde de lei in prezent la pana la 1.200 miliarde de lei prin aporturile actionarilor. Majorarea are in vedere investitiile programate pentru acest an, care se ridica la 92 miliarde de lei, dar si cresterea posibilitatii de creditate ale companiilor mari.
vlad.nicolaescu@zf.ro