Inergy a demarat productia de serie la Pitesti

Ziarul Financiar 05.07.2004

Compania Inergy Automotive Systems a inceput la Pitesti productia de serie a circuitelor de alimentare cu carburant pentru autoturisme.
Investitiile pe care grupul belgiano-francez le-a realizat in Romania insumeaza 6 milioane de euro, din care 5 milioane euro au fost necesari pentru achizitionarea utilajelor, 1 miloane euro fiind alocat amenajarilor necesare, au declarat reprezentantii companiei.
Obiectivul principal de activitate al companiei este termosuflarea de rezervoare de carburant din material plastic, conducte de plastic, rezervoare stropgel, bunuri de larg consum destinate industriei auto, cat si industriei bunurilor casnice.
Inergy Automotive Systems este un furnizor de traditie al grupului Renault, acest fapt contribuind in mare masura la motivele pentru care a fost realizata investitia.
Investitiile masive pe care grupul Renault le-a realizat in uzinele Dacia de la Pitesti au atras la randul lor investitii din partea furnizorilor traditionali ai grupului auto francez, care si-au eficientizat activitatea prin reducerea cheltuielilor cu transportul pieselor realizate.
Productia efectiva a inceput in noiembrie 2003, dar productia de serie a intregului circuit de carburant, adica a rezervoarelor si a tubulaturii a inceput luna aceasta. Componentele aferente circuitului de carburant, cum ar fi pompa de injectie si mansoanele, pe care Inergy le monteaza pe sistemele realizate, sunt importate.
In prezent, la fabrica de la Pitesti se produc 4 modele de rezervoare de carburant pentru modelul Solenza si 3 variante de rezervoare pentru Logan. Din 2005, vor fi introduse in procesul de fabricatie rezervoarele pentru varianta Diesel a modelului Logan, iar din 2006 se vor fabrica circuite de alimentare si pentru Logan furgon si Logan break.
Compania previzioneaza o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro pentru anul in curs, avand in vedere ca in cele doua luni de activitate din 2003, Inergy a vandut de 500.000 euro. Pana in anul 2010, se previzioneaza o cifra de afaceri de 12 milioane euro, ce reprezinta o crestere medie anuala de 20-30 %.
Produsele companiei sunt destinate in totalitate grupului francez Renault, pentru modelele Solenza si Logan, iar pentru modelul Logan se vor realiza exporturi, prin Automobile Dacia, in Maroc, Rusia, Columbia si, probabil, Iran.
Inergy mai opereaza o linie de productie pentru circuite de alimentare cu carburant si in Polonia, dar realizarea investitiei langa uzina de la Pitesti a redus costurile finale cu aproximativ 50 %, datorita eliminarii costurilor cu transportul, care erau foarte mari din cauza dimensiunilor pieselor realizate. Cererea pentru componentele auto produse la Mioveni s-a dublat de la inceperea activitatii, dimensiunea afacerilor companiei fiind direct proportionala cu succesul de piata pa care il va avea modelul Logan, in special.
Inergy Automotive Systems este o companie mixta, infiintata in anul 1999, organizata ca societate pe actiuni, avand ca principali actionari pe SC Subansamble Auto S.A., Inergy Automotive France si Inergy Automotive Management & Research Belgia. In planurile de viitor ale companiei este inclusa si realizarea unui nou sediu, o investitie majora care va fi efectuata in zona Pitesti-Mioveni.
Compania a inceput activitatea in noiembrie 2003 cu 20 de angajati, in prezent avand 30 de angajati, iar pana la sfarsitul anului 2004 vor fi angajati in total 40 de oameni. Previziunile companiei includ un numar de 60 de angajati pana la sfarsitul anului 2010. alexandru.cerchez@Zf.ro