QAD, interesata de piata locala de ERP

Autor: Dan Dragomir 30.06.2004


Producatorul american QAD, specializat in aplicatii software pentru planificarea resuselor intreprinderii (ERP - enterprise resource planning) destinate industriei, este foarte interesat de piata de profil din Romania, a declarat vicepresedintele companiei, Michael Lodato.



Studiile arata ca piata romaneasca de aplicatii ERP destinate industriilor producatoare (auto, bunuri de larg consum, electronice, mancare si bauturi, productie industriala) a ajuns la 25-30 de milioane de dolari pe anul 2003. QAD, care lucreaza in parteneriat cu firma locala Crescendo, are in acest moment in Romania 26 de clienti, in special companii multinationale cu care colaboreaza la nivel international (Renault -Dacia, Kraft, Elite, Alka, Phillips si altele). Cre scendo adapteaza aplicatiile QAD la cerintele pietei romanesti (in special pe partea de legislatie).



"Vizam practic, pe termen scurt, atingerea a 10% din piata aplicatiilor ERP pentru industriile verticale", a spus Marius Tulea, director general al Crescendo. In primul trimestrul al 2004 compania a atras doi clienti noi, Lactag si Black Sea Suppliers, iar in momentul de fata se afla in faza de negociere inca doua contracte. Cifra de afaceri realizata pe 2003 de Crescendo pe partea de aplicatii QAD (licente, servicii, plus export) a fost estimata la 1 milion de dolari (crestere de noua procente fata de 2002), iar anul acesta este prevazuta o crestere de 50%.



Interesul QAD pentru piata romaneasca a aparut in contextul cresterii pietei locale. "Suntem extrem de interesati de pietele est-europene, iar Romania este una din cele mai importante pentru noi", a spus Michael Lodato. Compania americana nu intentioneaza sa isi deschida birou oficial la Bucuresti si nici vreun laborator de software. QAD prefera sa continue colaborarea pe piata locala cu Crescendo, companie cu care lucreaza de mai bine de 10 ani.



Clientii vizati de tandemul QAD - Crescendo sunt companiile medii si mari, cu o cifra de afaceri peste 3 milioane de dolari pe an, a explicat Marius Tulea. "Avem 5.000 de clienti la nivel international, din care doar 400 sunt companii multinationale", a spus la randul sau Raymond Tomecki, director al QAD pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).



Compania americana QAD a avut pe anul fiscal 2004 (incheiat la 31 ianuarie) o cifra de afaceri de 231 de milioane de dolari. Fondata in 1979, QAD este furnizor de solutii ERP pentru marile companii multinationale precum Coca Cola, Ford, Gilette, Philips, Caterpillar, Johnson & Johnson.



Pachetul software oferit de compania americana, QAD MFG/PRO, a fost calificat de analistii Meta Group drept cel mai performant din clasa sa. Aplicatia ofera cea mai rapida recuperare a investitiei (ROI) 100% - in primul an de utilizare - , are cel mai reduc cost total (TCO), si cea mai rapida perioada de implementare, spune Meta Group.



Partenerii locali ai QAD, Crescendo, au avut anul trecut o cifra de afaceri de 6 milioane de dolari. Pe langa aplicatiile companiei americane, Crescendo ofera clientilor sai si aplicatii pentru managementul relatiilor cu clientii (CRM - customer relationship management), aplicatii soft pentru afaceri (baze de date, produse pentru dezvoltarea software, etc), solutii de securitate si produse hardware. De asemenea, Crescendo asigura servicii de consultanta si suport.