Emil Boc a preluat mostenirea lui Funar

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Raluca Crisan 25.06.2004


Este trecut de ora 11 si biroul secretarului lui Funar, Pavel Paleanu, era plin de apropiati ai noului primar, Emil Boc. Impreuna cu acestia cativa ziaristi si o sumedenie de angajati curiosi. In biroul pe care il va preda in cateva minute, Funar are o ultima intalnire cu un colaborator. Locul e greu de recunoscut, fara gramezile de documente, ziarele si cartile care stateau pe birou si pe masa mare de intalniri.



Emil Boc soseste surazator, fara obiecte personale sau alte elemente "decorative". Da mana cu Paleanu si, inainte de a intra in birou, bate politicos la usa. Predarea - primirea se face cu zambetul pe buze, fara alte episoade protocolare. Funar si-a strans lucrurile putin cate putin, inca dupa primul tur de scrutin. A m ai ramas doar agenda cu insemnarile zilnice. Prima schimbare pe care o va face va fi "instalarea" unei fotografii de familie in locul unde, pana ieri dimineata, statea poza nepotelului de aproape doi ani al lui Funar, David, apoi isi va aduce cartile de specialitate. "O sa amenajez biroul dupa gusturile mele, dar inca nu pot spune cum: este abia a doua oara cand intru aici", completeza Boc. De altfel, el intentioneaza sa stea la Primarie "de la 7 la 24", cel putin in urmatoarele zile, pentru rezolvarea treburilor administrative urgente.



"Am luat tabloul cu intrarea armatei romane in Budapesta, in 4 august 1919, pe care il aveam in biroul alaturat, dar sper ca domnul primar Boc sa-l pastreze pe cel cu Avram Iancu din Sala mare", declara Funar, incercand sa para degajat. Pe langa tablou, Boc afla ca mai primeste... aproape 3.000 de procese. "Nu sunt multe pentru o municipalitate. Cele mai multe sunt legate de aplicarea Legii fondului funciar si a Legii 10. Domnul Boc are avantajul ca este jurist si cred ca va castiga mai multe procese decat am castigat eu", adauga fostul primar. De altfel, Emil Boc isi arata imediat disponibilitatea de a pleda in instata, daca este cazul. "Daca va fi nevoie, ii voi ajuta pe cei de la Serviciul juridic", precizeaza el.



Tot ieri si-au preluat birourile si viceprimarii. Pentru Boros Janos, care a indeplinit aceasta functie si in mandatul trecut, procedura a fost una minimala: "Am mutat niste acte din stanga in dreapta si am spus: Janos, astea sunt ale fostului viceprimar, celelalte sunt ale noului". Adrian Popa a primit cheile de la fostul "vice" Mircea Gavrila, ocazie cu care acesta l-a informat inclusiv unde sunt cele trei microfoane din birou: unul in varful cuierului, al doilea sub masa, in dreapta, si al treilea pe perete, mascat de un cablu. Profitand de prezenta unor colegi de partid proaspat validati in Consiliu, Popa i-a "convocat" pentru a doua zi, la o sedinta de zugravit. Ca prima masura, a decis sa indrepte un tablou care statea stramb, apoi s-a gandit sa faca o donatie de mobilier modern din partea firmei unde lucreaza. "Ce sa fac, daca am dat zero lei la dotari si protocol prin buget, pe cand eram consilier...", rade el.



Potrivit lui Boc, angajatii Primariei vor trebui sa munceasca si sa dea dovada de seriozitate, competenta si profesionalism. Boc a declarat ca este convins ca va beneficia de colaborarea consilierilor locali, inclusiv a celor din PSD, in interesul clujenilor. Aceasta declaratie a lui Boc a survenit dupa ce Alianta PNL-PD a preluat conducerea consiliului local si a consiliului judetean printr-o intelegere tacita cu UDMR si PRM.
transilvania@zf.ro