Voturile merg dupa investitiile straine atrase

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu 09.06.2004

Rezultatele alegerilor locale de duminica inregistrate in special in marile orase din vestul tarii au aratat faptul ca votul nu a fost neaparat unul politic.
Realegerea lui Klaus Johannis la primaria Sibiului si a lui Gheorghe Ciuhandu, la Timisoara, nu poate fi pusa pe forta formatiunilor pe care le reprezinta.
Pentru cei care au mers la vot a contat mai putin faptul ca unul este reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, iar celalalat al PNCTD, partid care a intrat de mult intr-un con de umbra.
A contat insa mai mult faptul ca pe perioada mandatului celor doi, orasele lor au reusit sa atraga investitii straine directe importante, lucru care a determinat crearea de noi locuri de munca si, implicit o viata mai buna pentru toti locuitorii urbei.
De altfel, acesta a fost si motivul pentru care Gheoghe Funar a fost sanctionat la Cluj: nivelul investitiilor straine pe locuitor se situeaza sub cele atrase de Timisoara si Sibiu.
O comparatie a investitiilor realizate numai de companiile germane in cele trei orase arata faptul ca pana in mai 2004, Sibiul a atras investitii de peste 40 de milioane de dolari, Timisoara a atras 125,9 milioane de dolari, iar Clujul numai 7 milioane de dolari.
Altfel spus, nivelul investitiilor germane in cele trei orase este de 236 de dolari pe locuitor pentru Sibiu, 378 de dolari pentru Timisoara si 21 de dolari pentru Cluj.
"Mediul nationalist creat de fostul primar a disparut, acesta fiind principalul obstacol in calea investitiilor straine in orasul Cluj-Napoca. Nici un investitor nu doreste sa demareze o afacere intr-un mediu nationalist. Acest climat neprielnic a determinat pierderea legaturii cu spiritul modern de gandire economica. Exista o retinere, poate uneori exagerata, a investitorilor germani fata de Cluj. Potentialul spiritual al orasului este foarte mare, doar ca trebuie adaptat la viitor", a declarat Gunther Wotsch, presedintele Asociatiei oamenilor de afaceri de limba germana din Ardealul de nord.
"Iesirea lui Gheorghe Funar de pe scena politica clujeana reprezinta o chestiune extrem de pozitiva care va influenta mediul economic printr-o crestere de 100% a investitiilor", a mai spus el.
Cu toate acestea, Wotsch considera ca, daca ar fi sa o ia de la capat si-ar investi toti banii in Moldova, pentru ca acolo s-a inregistrat cea mai puternica evolutie. "Un inventar economic, politic, financiar realizat in 1990, comparat cu unul din 2004 demonstreaza ca cele mai mari salturi s-au realizat in Moldova", a spus reprezentantul oamenilor de afaceri germani.
transilvania@zf.ro