Statul vinde Siderca Calarasi pentru 20 de milioane de euro

Autor: Stelian Negrea 02.06.2004

Guvernul a mandatat printr-o ordonanta de urgenta Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Satului (AVAS) sa vanda pentru 20 de milioane de euro activele, stocurilor de materii prime, materiale si piese de shimb ale societatii Siderca Calarasi catre Donasid Calarasi.
Fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a incheiat cu societatea italiana AFV Acciaierie Beltrame Spa in august 2002 un acord pentru constituirea societatii mixte Donasid Calarasi, pe baza unor active ale combinatului siderurgic. Compania italiana detine 51% din actiunile Donasid.
Contractul de vanzare-cumparare va intra in vigoare  peste 10 zile, iar AVAS va plati catre BCR circa 4 milioane de euro pe care Siderca ii datora acestei banci. Val oarea totala a activelor, stocurilor de materii prime, materiale si piese de schimb ale combinatului Siderca si care urmeaza sa fie vandute catre Donasid se ridica la aproape 85 de milioane de euro.
Siderca, a fost singurul combinat siderurgic care nu a beneficiat de facilitatile acordate recent de Executiv pentru industria siderurgica si care nu va face reduceri de personal.
Uzina isi va creste numarul de angajati de la 388 persoane la 402 muncitori, in 2005, si intentioneaza sa mentina nemodificat acest nivel in urmatorii sase ani. Executivul a acordat recent unui numar de sapte combinate suderurgice facilitatile fiscale de peste un miliard de dolari, ajutor constand, in principal, in stergerea datoriilor bugetare, reducerea taxelor si anularea obligatiilor fata de furnizorii de utilitati.
Ajutorul de stat acordat companiilor siderurgice in perioada 1993-2002 s-a cifrat la 1,3 miliarde dolari, in principal prin stergerea penalitatilor pentru neplata taxelor, de 592 milioane de dolari si conversia in actiuni a unor datorii de 447 milioane de dolari.
stelian.negrea@zf.ro