Proiectul de lege privind creditele de consum va fi modificat

Autor: Ovidiu Tempea 11.05.2004


Reprezentantii Asociatie Romane a Bancilor (ARB) si cei a Autoritatatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) discuta pe tema modificarii unor prevederi din proiectul de lege privind creditele de consum aprobat de Guvern in urma cu cateva saptamani, a declarat ieri presedintele ARB, Radu Ghetea.



"Avem o comunicare buna cu reprezentantii ANPC si majoritatea prevederilor inoportune au fost eliminate inca de saptamana trecuta. Maine (marti - nr.) vor avea loc discutiiile finale la Comisia economica din Parlament", a afirmat Ghetea.



Potrivit oficialului ARB, reprezentantii ANPC au acceptat deja ca, in cazul rambursarilor anticipate, sa nu fie obligatorii bonificatiile de plata. Mai mult, legea va permite institutiilor de credit sa perceapa comisioane, stabilite prin contractul de creditare, pentru a-si acoperi cheltuielile pentru valorificarea sumelor platite inainte de teremenul de scadenta.



In acelasi timp, bancile nu vor raspunde pentru calitatea bunurilor cumparate prin credit, asa cum s-a prevazut in prima forma a proiectului.



Bancherii au contestat si alte articole din proiectul de lege, cum ar fi conditiile de executare a rau-platnicilor sau obligativitatea de a oferi clientului cea mai buna forma de finantare. In ceea ce priveste ultima cerinta, bancherii au sustinut ca are un grad ridicat de subiectivism si va permite oricui sa se indrepte asupra bancii in mod arbitrar.



Pe de alta parte, spiritul legii, de crestere a transparentei privind creditele pentru achizitionarea de bunuri este sustinut atat de institutiile de credit, cat si de consumatori.



Proiectul prevede evidentierea distincta a costurilor care decurg din vanzare prin credit sau rate oferite de magazine, precum si a componentelor de cost.



Actul normativ vine sa reglementeze o piata de aproape un miliard de dolari si sa protejeze consumatorii, care trebuie sa cunoasca efortul financiar suplimentar aferent cumpararii de bunuri cu plata in rate lunare.



La sfarsitul anului trecut, bancile aveau in sold credite pentru populatie in suma de 75.000 de miliarde lei, cu 10% mai mult fata de luna noiembrie. Mai mult de jumatate din imprumuturi au fost contractate pentru consum, in timp ce finantarile ipotecare au totalizat 19.000 de miliarde lei.