Micii producatori de medicamente din Transilvania ataca piata nationala

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu 06.05.2004


Piata farmaceutica din Transilvania detine 42% din totalul unitatilor de productie certificate GMP (good manufacturing practice), la nivel national. Conform ultimei analize efectuate de Agentia Nationala a Medicamentului, situatia implementarii regulilor de buna practica de fabricatie, la producatorii romani de medicamente arata ca 25 de unitati de productie detin Certificat GMP, alte 4 sunt in curs de certificare, iar 27 de producatori vor putea obtine Certificatul pe parcursul anului 2004. "Exista o serie de mici laboratoare de productie care sunt in curs de retehnologizare, dar care nu vor putea indeplini conitiile de certificare, anul acesta. Ele nu vor mai produce medicamente, ci sunt autorizate sa vanda ce au in stoc. Pon derea pe piata a acestor unitati este mai mica de 6%, proportie care nu va afecta in nici un fel piata farmaceutica, fiind vorba despre medicamente ce sunt produse si de alte unitati de pe piata", declara farmacist primar Daniela Enache, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului.



In topul producatorilor de medicamente dinTransilvania, Europharm Brasov si Terapia SA din Cluj ocupa primele pozitii cu cote de piata pe 2003, de 3,12%, respectiv 3,09%, conform datelor institutului de cercetare Cegedim. Dincolo de liderii de piata din domeniu, se afla companii cu cifre de afaceri mai modeste sau cu portofolii specializate, care insa se remarca prin calitatea produselor, a spatiilor de productie, a investitiilor in infrastructura sau in personal. Dezvoltarea acestor companii producatoare este determinata de cooperarea cu alte firme din bransa.



Pe piata din Transilvania, concurenta Companiei Farmaceutice Helcor SA din Baia Mare este reprezentata de Terapia, Armedica, Lex Pharmatech sau GSK-Europharm: "Cu fiecare dintre aceste companii avem si produse comune in portofoliu. Din 1993, anul in care am devenit producatori de medicamente, am incercat insa sa ne raportam activitatea la ceilalti producatori nationali, nu doar la firmele cu sedii in Transilvania", declara Elena Pop, director general al Helcor SA. Cu o cifra de afaceri de 2 milioane de USD, in ultimul an, si cu o cota de piata de 0,45%, societatea baimareana se numara printre primii 10 producatori din tara, conform studiilor Cegedim 2003.



Pasul cel mai important pentru Armedica din Targu-Mures l-a constituit achizitionarea pachetului majoritar al societatii, de catre producatorul ungar Gedeon Richter. In prezent firma din Ungaria detine 98% din actiuni, crestere care s-a realizat prin cumparari de actiuni si majorari de capital. "Principalele strategii pe termen lung au constat in crearea retelei de marketing care a realizat orientarea catre piata si in ajustarea structurala in domeniul resurselor umane. Ponderea angajatilor cu studii superioare a crescut de la 18% la 32%, in ultimii ani", declara Valeria Dan, director general Gedeon Richter Romania SA. Compania a investit peste 20 de milioane de USD in modernizarea fluxurilor de fabricatie, marirea capacitatilor de productie si depozitare si infiintarea unui laborator de bioechivalenta. Cu o cota de piata de 1,1%, compania din Targu-Mures si-a marit cifra de afaceri de la 5,5 milioane USD, la 7,6 milioane in 2003.



Helcor SA a initiat activitatea din domeniul medical in 1990, prin infiintarea primei farmacii private din judetul Maramures. "Suntem o firma cu capital integral privat si ne-am infiintat pornind de la ideea golului existent pe piata la inceputul anilor 1990, ajungand la un grad de competitivitate care se inscrie in standardele europene GMP",este de parere Elena Pop. Avand ca obiect de activitate productia de medicamente generice, Helcor a lansat pe piata, in prima fabricatie romaneasca produse ca Atenocor, Betaprol, Salazidin sau Ticlodin: "La data lansarii au inregistrat cel mai mare volum al vanzarilor, intre timp cota de piata diminuandu-se prin aparitia unor noi producatori pentru aceste medicamente. In ultimii ani, vanzarile stagneaza, cu toate ca ne preocupam de lansarea unor produse de calitate, la preturi adaptate cererii autohtone", spune Elena Pop.



Medicamentele de uz uman, destinate tratarii afectiunilor cardiovasculare, ale sistemului nervos sau de natura infectioasa si dermatologica detin o pondere de 82% din cifra de afaceri a Gedeon Richter Romania. "In 2003 s-au prelungit termenele de plata pentru incasarea contravalorii medicamentelor furnizate, constatandu-se o ritmicitate crescuta, chiar daca si la ora actuala mai avem de incasat datorii ale spitalelor, restante din 2002", spune Valeria Dan.





De la distribuitie, la productie



Pentru Alsifcom Intermed, calitatea de producator de medicamente este una noua. Pana in 2003, cand au atacat acest sector de piata, obiectul de activitate al societatii clujene era importul si distributia de medicamente, aparatura si consumabile pentru hemodializa. Compania a investit aproape 3 milioane de euro pentru constructia si dotarea unei fabrici de medicamente, care si-a inceput productia in iulie 2003. Din totalul de 1500 m2 destinati productiei, un spatiu de 430 m2 asteapta o noua investitie pentru a putea deveni functional.



Societatea clujeana a iesit pe piata cu o gama de 12 suplimente nutritive, in nomenclatorul actual existand 19, iar alte 5 fiind in curs de pregatire pentru avizare. Simina Ilyes, purtatorul de cuvant al Alsifcom Intermed spune ca firma pe care o reprezinta nu poate aborda concurenta la parametrii reali, pana in momentul in care nu vor fi autorizate primele medicamente produse de Alsifcom Intermed. "La ANM am depus deja documentatii pentru autorizarea a 11 produse, dar procedura cere mai mult timp decat in cazul suplimentelor nutritive. La inceputul lui mai vom iesi pe piata cu primele doua medicamente produse de noi. Primele estimari cu privire la volumul vanzarilor vor putea fi realizate abia la un an de la inceperea activitatii de productie. Situatia actuala arata o medie de 20.000 cutii/luna", declara Simina Ilyes. In 2003, compania clujeana a inregistrat o cifra de afaceri de 4 milioane de euro.
transilvania@zf.ro