Autorizari pentru furnizorii de formare profesionala

Ziarul Financiar 03.05.2004


Aproape 300 de furnizori de servicii de formare profesionala din toata tara au depus 773 de dosare in vederea autorizarii pentru a organiza programe de formare profesionala in domeniul ocupatiilor celor mai solicitate pe piata muncii. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de mUnca (ANOFM), dintre acestia, au fost autorizati 202, iar alti 93 de furnizori se aflau in procedura de autorizare.



Cele mai multe dintre programe se adreseaza domeniului serviciilor si industriei textile. Astfel, au fost depuse documentatii pentru 167 meserii, pentru care exista o oferta considerabila de locuri de munca, printre care se numara lucrator in comert; comerciant-vanzator marfuri alimentare si marfuri nealimentare; operator introducere, validare si prelucrare date; operator confectioner industrial imbracaminte; confectioner asamblor articole din textile etc..

"Prin noul cadru legislativ in domeniul formarii profesionale a adultilor, in Romania au fost initiate o serie de schimbari, care vor conduce la crearea unui sistem modern de formare profesionala continua, comparabil cu cel european. Acesta va face posibila si libera circulatie a fortei de munca, prin recunoasterea, in intreg spatiul european, a calificarilor obtinute la nivel national. O componenta de baza a acestui sistem este autorizarea furnizorilor de formare profesionala", a declarat Ioan Cindrea presedintele ANOFM.



Cei mai multi furnizori de formare profesionala care au depus dosare in vederea autorizarii sunt in municipiul Bucuresti (48) si in judetele Alba (12), Brasov (12), Bacau (12), Valcea (12), Cluj (11), Arges (10), Bistrita-Nasaud (10), Dambovita (10), Bihor (10) si Sibiu (10).



Pentru a deveni furnizor autorizate de formare profesionala, o companie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate: sa fie legal constituiti; sa aiba prevazut in statut sau, dupa caz, in actul de infiintare, activitati de formare profesionala si sa isi indeplineasca obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate, potrivit legislatiei in vigoare. Autorizarea furnizorilor de formare profesionala se face pe baza criteriilor de evaluare, pentru o perioada de 4 ani, pentru fiecare dintre ocupatiile pentru care furnizorii de formare profesionala organizeaza programe de formare profesionala.