Conex Iasi a vandut o fabrica de vopseluri

Autor: Miruna Lebedencu 03.05.2004


Grupul industrial Conex Iasi, detinut de omul de afaceri iesean Ioan Prisecaru, a vandut firmei iordaniene National Paints Factories 70% din actiunile pe care le detinea la societatea cu acelasi nume, producatoare de emailuri, lacuri si vopseluri. Oficialii grupului, care nu au dorit sa mentioneze valoarea tranzactiei, au declarat ca aceasta va asigura finantarea unor proiecte de dezvoltare a activitatii la fabrica de vopseluri.



"Piata vopselurilor a inregistrat, in ultimii ani, o dezvoltare semnificativa, consumul pe cap de locuitor ajungand la niveluri ridicate, atractive pentru companiile mari din strainatate. Am dorit sa realizam un parteneriat care sa ne ajute sa ne dezvoltam afacerea", a declarat, Stefan Hanganu, director in cadrul grupului, citat de Mediafax. Soc ietatea are in vedere realizarea unor investitii pentru achizitionarea de echipamente si marirea si diversificarea productiei.



"Piata interna devine din ce in ce mai specializata, consumatorul cauta tot mai mult vopseluri specializate. Oricum, intentionam sa dezvoltam toate produsele noastre, iar o parte din acestea ar putea fi importate din alte fabrici ale firmei din Iordania", a mai spus Hanganu.



Principalii producatori de emailuri, lacuri si vopsele din Romania, piata estimata la 110-120 milioane euro, sunt companiile Kober, Policolor si Dufa.



Grupul Conex detine opt firme, care acopera diverse domenii, de la productie de piese si subansamble auto la fabricarea echipamentelor pentru industria extractiva miniera si petroliera. Potrivit estimarilor facute de oficialii grupului, cele opt firme au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 55 mil. $, mai mare cu 44% fata de nivelul de 38 mil. $, inregistrat in 2002. La atingerea acestei valori a contribuit si preluarea, la inceputul anului trecut, a firmei Comes Savinesti, producatoare de echipamente si piese pentru industria chimica, petrochimica, constructoare de masini si textila. Managementul grupului intentioneaza ca anul acesta, la Comes Savinesti sa inceapa sa produca Gaz Petrolier Lichefiat (GPL), in conditiile in care societatea detine echipamente si instalatii necesare unei asemenea activitati.



Principala firma detinuta de Conex este, insa, ASAM Iasi. Societatea produce piese si subansamble pentru autovehicule, echipamente pentru industria extractiva miniera si petroliera, echipamente de cale ferata si material rulant. Din estimarile oficialilor grupului, cifra de afaceri a firmei a depasit anul trecut 13 mil. dolari, fata de 10,9 mil. $ in 2002.



Din grup mai fac parte si societatile Tess Conex, care produce piese si subansamble pentru autoturismele Dacia si Daewoo si este distribuitor al combinatului Ispat Sidex Galati, Adimet, Conex International, Transconex, precum si Bursa de Marfuri Iasi. Firma Tess Conex Iasi a depus o oferta, in 2002, pentru preluarea producatorul de polimeri Terom Iasi, insa APAPS a respins aceasta cerere si a vandut pachetul majoritar de actiuni al Terom unei persoane fizice.
miruna.lebedencu@zf.ro