UE acorda timp noilor state membre pentru reducerea deficitelor fiscale

Autor: Mihaela Andries 14.05.2004


Sase dintre cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene risca sa fie sanctionate pentru ca au un deficit bugetar mai mare decat limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), dar guvernele vor avea la dispozitie destul timp pentru a lua masuri de redresare.



In aceasta situatie se afla se afla Polonia, care a inregistrat in 2003 un deficit bugetar de 4,1% din PIB, Cehia (12,9%), Ungaria (5,9%), Cipru (6,3%), Slovacia (3,6%) si Malta (9,7%).



Potrivit Comisiei Europene, dezechilibrul fiscal al acestor tari va depasi limita oficiala si in anii 2004 si 2005.



Comisarul european pentru probleme economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca statele aflate in aceasta situatie trebuie sa prezinte Comisiei Europene, pana la 15 mai, un plan privind reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB.



"Ne asteptam ca aceste programe sa fie realiste si sa corespunda ambitiilor de a adera la zona euro, pe termen mediu", a precizat Almunia.



In functie de planurile de convergenta prezentate, Comisia Europeana (CE) va formula recomandari cu privire la ritmul in care vor fi diminuate deficitele.



"Autoritatile vor tine cont de faptul ca noile tari membre trebuie sa aiba in vedere interactiunea dintre strategia bugetara si schimbarile structurale constante din economie. De aceea, Comisia Europeana va ingadui o perioada de ajustare de cativa ani pentru rezolvarea problemei deficitului bugetar", se arata intr-un comunicat al CE.



Toate cele zece tari incluse in primul val de extindere UE intentioneaza sa adere la zona euro cel mai tarziu pana in 2010. Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca este aducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB.



Statele din zona euro care incalca regulamentul european sunt de obicei criticate aspru si indemnate sa remedieze situatia. Germania si Franta ar putea incalca prevederile bugetare si in 2004, pentru al treilea an consecutiv.



Cele doua tari, care au cele mai mari economii din UE, insista pentru flexibilizarea modului de interpretare a Pactului pentru Stabilitate si Dezvoltare. Surse din cadrul guvernului de la Berlin au sugerat ca rigiditatea regulilor ar putea transforma acest regulament intr-un "Pact pentru Stagnare".