Richard Grasso crede ca, pe langa bani, NYSE ii datoreaza si niste scuze

Autor: Anca Stoicescu 11.05.2004

Richard Grasso, fostul presedinte al New York Stock Exchange (NYSE), a declarat ca vrea ca bursa sa ii ceara scuze pentru felul in care l-au tratat de la demisia sa dn luna septembrie a anului trecut, scrie Financial Times.
In acelasi timp, Grasso a anuntat ca nici nu se gandeste sa inapoieze vreo parte din pachetul de compensatii si beneficii, pachet care a iscat controversele ce au dus la plecarea sa. "Daca as da inapoi vreun ban, ar parea ca imi recunosc vina. Nu pot sa fac asa ceva", a declarat Grasso pentru revista Newsweek.
Mai mult, fostul presedinte al NYSE spune ca bursa inca ii mai datoreaza 48 milioane de dolari, bani pe care are de gand sa-i ceara in cazul in care "ei vor spune ca sunt un om cinstit si ca nu am facut nimic gresit".
Comentariile acestuia vin pe fondul speculatiilor ca Eliot Spitzer, procurorul general al New York-ului, pregateste un proces impotriva lui Grasso pentru a recupera o parte din controversatul pachet salarial acordat acestuia. Spitzer va actiona in acest fel la ceerea actualului presedinte interimar al bursei new-yorkeze, John Reed, fostul director al Citigroup.
Grasso considera ca merita cele 187,5 milioane de dolari aprobate anul trecut de fostul consiliu de administratie al bursei. El si-a exprimat aceasta opinie pentru prima data in luna februarie, intr-un contraatac asupra lui Reed, care i-a cerut sa inapoieze 120 milioane de dolari. Verificarile contractelor lui Grasso au dezvaluit faptul ca fostul presedinte al bursei a primit un salariu exagerat de mare. In anul 2002, NYSE inregistrase un profit de numai 28,1 milioane de dolari.
"Daca NYSE nu-si cere scuze, vom intra in razboi", a declarat Grasso. El a fost de acord sa renunte sa mai ceara cele 48 milioane de dolari pentru a calma opinia publica, insa oficial nu a dat nici o declaratie in acest sens.
Potrivit publicatiilor Washington Post si Financial Times, Grasso a ignorat nemultumirea publica legata de amploarea compensatiilor sale si a apelat la serviciile avocatului Brendan Sullivan pentru a-i reprezenta interesele.
Intr-o scrisoare datata 26 februarie, Sullivan il informa pe Reed, ca Grasso "nu are nici o intentie sa returneze bursei vreo parte din compensatii", conform informatiilor din presa. In plus, fostul sef al NYSE ameninta ca daca bursa ii va cere restituirea banilor, el va da la randul sau in judecata bursa pentru cele 48 milioane de dolari pe care bursa inca nu i le-a platit, pe langa cele 140 milioane deja incasate.
Publicatiile au precizat ca scrisoarea lui Sullivan a constituit un raspuns la o scrisoare adresata lui Grasso de catre John Reed, in care acesta din urma ar fi spus ca pachetul de compensatii primit de Grasso este "excesiv" si "nerezonabil".
In cel mai recent raport anual, NYSE a anuntat ca a pus "la pastrare" 36 milioane de dolari pe care ii va plati lui Grasso in cazul in care va pierde procesul impotriva acestuia.
Profitul net al NYSE a crescut anul trecut aproape de doua ori, pana la 50 milioane de dolari, dupa patru ani de declin. John Thain, care a preluat functia de director executiv al NYSE in luna ianuarie a acestui an, a atribuit majorarea profitului reducerii cheltuielilor cu publicitatea dupa demisia lui Richard Grasso. Profitul net al bursei a scazut in fiecare an incepand cu 1998, cand a fost inregistrat un rezultat de 101,3 milioane de dolari, potrivit raportului financiar anual pe 2002.
anca.stoicescu@zf.ro