Neptun Campina a dat afara 80% din angajati ca sa dubleze afacerile

Autor: Laurentiu Ispir 11.05.2004


In 14 ani de tranzitie, industriile romanesti traditionale -mecanica grea, automatizari, electrotehnica sau constructii masini - au fost impinse aproape de faliment de catre lipsa de competitivitate si de reactie fata de tehnologia straina.



Dar o parte din companiile din aceste industrii, care au inteles ca trebuie sa se restructureze si sa gaseasca nise de piata unde pot fi competitive, au supravietuit si chiar au crescut.



Asa a fost cazul Neptun Campina, principalul producator de transmisii mecanice din Romania.



Compania, privatizata in februarie 2000, si-a dublat cifra de afaceri in ultimii ani, urmare a eficientizarii productiei prin reducerea personalului de la 3.000 de angajati in 1990 la circa 500 in prezent si a investitiilor.



"La inceputul anilor '90, vanzarile companiei se cifrau la circa 6 milioane de euro pentru ca in 2003 acestea sa ajunga la 11,4 milioane euro, cresterea fata de anul anterior fiind de 38%. Pentru anul acesta avem ca obiectiv vanzari de 15 milioane euro, care sunt deja acoperite de comenzi in proportie de 90%", spune Teodor Ionescu, director comercial al Neptun Campina.



Ionescu spune ca ascensiunea companiei se datoreaza atat procesului de restructurare a calitatii personalului cat si a programului de investitii demarat 2000, cand Neptun a fost privatizata integral.



Compania este detinuta in prezent de Metaleuroest Campina (societate detinuta de oameni de afaceri romani), cu o participatie de 72%, si salariati - restul actiunilor.



"Anul acesta vom investi circa 2,5 milioane euro pentru achizitia a trei strunguri japoneze cu comanda numerica si o masina Klingenberg de rectificat angrenaje conice din Germania. Aceste investitii vor contribui la cresterea de 31,5% pe care ne-o planificam in 2004", spune Ionescu.



Pe langa restructurari si investitii, la cresterea companiei a contribuit si revigorarea din ultimii ani a industriilor romanesti de ciment, cauciuc sintetic, aluminiu, otel, constructii navale sau de prelucrare a petrolului.



Printre principalii clienti ai Neptun Campina se numara Ispat Sidex, Alro Slatina, Rompetrol, Victoria Floresti, Silvania Zalau, Lafarge, Holcim, Heidelberger, Santierele Navale Aker Tulcea si Braila.



"Efectele cresterii puternice a unor industrii precum cea a cimentului sau cauciucului sunt vizibile in cifra noastra de afaceri. Vindem circa 80% din productie pe piata interna insa avem contracte si cu firme din Statele Unite, Anglia, Franta, Germania, Italia sau Olanda", afirma Ionescu.



Cresterea vanzarilor s-a facut simtita si la nivelul profitului. Acesta a crescut de la circa 1,1 milioane euro in 2002 la 1,2 milioane euro anul trecut.



"Intentionam sa devenim mai competitivi pe masura apropierii de Uniunea Europeana si de aceea actionarii sunt hotarati sa reinvesteasca in companie tot profitul ce va fi obtinut in urmatorii cinci ani", a conchis Ionescu.
laurentiu.ispir@zf.ro