Rata inflatiei din aprilie s-a oprit la 0,6%

Ziarul Financiar 11.05.2004


Indicele preturilor de consum al populatiei a avansat, in luna aprilie, cu numai 0,6%, pe fondul unei performante in sectorul alimentar, unde scumpirile s-au limitat la cel mai redus nivel din acest an, de 0,3%, compensand avansul de 1% de la servicii.



Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, scaderile de preturi la oua (-12%) si cartofi (-3,6%) au atenuat diferentele fata de martie la grupa produselor alimentare.



In acelasi timp, scumpirile de 5% de la gaze naturale au avut un impact limitat la nivelul produselor nealimentare, pentru care consumatorii au platit in medie cu 0,7% mai mult decat in martie.



Inflatia a fost alimentata in cea mai mare parte de costurile serviciilor. Dat ele Institutului National de Statistica arata faptul ca chiriile si telefonia au scos din buzunarele romanilor sume in crestere cu 2%. Cresteri mai semnificative au avut loc si la serviciile postale, unde tarifele au avansat cu 1,7%.



In primele patru luni, preturile au inregistrat o crestere de 2,8%. Calculata in raport cu aprilie 2003, rata inflatiei se situeaza la 12,5%.



Media pe primele patru luni arata o reducere semnificativa a inflatiei la nivelul produselor alimentare, un plus lunar de 0,5%, desi anul trecut au fost principala sursa inflationista, cu o medie de 1,4%.



Autoritatile si-au propus pentru acest an o tinta de inflatie de 9%, in conditiile in care preturile au crescut cu 14,1% in 2003. Mediafax