Politicienii anilor '90 isi deapana amintirile in Clubul CPUN

Autor: Mirela Luca 21.04.2004


Figuri cunoscute primei perioade a politicii post-decembriste, cazuti de ani buni in anonimat, si oameni politici influenti ai momentului au sarbatorit ieri 14 ani de la infiintarea Consiliului Provizoriul de Uniune Nationala (CPUN).



Aproximativ 100 dintre cei 269 care au facut parte din "Parlamentul de 100 de zile", asa cum l-a numit presedintele Ion Iliescu, au trecut pragul Palatului Patriarhal, fostul sediu al puterii legislative de la inceputul anului '90. De o parte erau cei care au reusit sa se mentina in prima linie politica - Ion Iliescu, Petre Roman, Radu Berceanu, Ion Diaconescu, Sergiu Nicolaescu, Virgil Magureanu, Dan Iosif. De cealalta parte, despartiti de deziluzii si preocupari, cei care s-au pierdut in urcusurile si coborasurile vietii politice: Cazimir Ionescu, Claudiu Iordache - cunoscutul revolutionar de la Timisoara, Radu Campeanu - retras de cativa ani intr-un con de umbra - Ion Manzatu, fost parlamentar in perioada anilor '90, despre care astazi nu se mai stie nimic, Liviu Petrina - fostul taranist, disident in propriul partid, Alexandru Ionescu, care a incercat fara succes sa promoveze o miscare ecologista, Nica Leon si el presedintele unui partid necunoscut, Petrisor Morar, reorientat spre afaceri. Amf itrionul reuniunii: Ion Iliescu. In elementul sau, tot numai zambet, s-a intretinut cu fostii colegi ai CPUN, au rememorat impreuna dezbaterile aprinse ce se intindeau pana noapte tarziu sub aula Palatului din Dealul Mitropoliei.



Ieri, de altfel, Ion Iliescu - incadrat la prezidiu de Cazimir Ionescu si Radu Campeanu - a prezidat o sedinta aniversara a fostilor membri CPUN, atatia cati s-au adunat sub aula Palatului Patriarhal, incercand o reeditare a spiritului dezbaterilor de la inceputul anului '90. Anume, mai putin rigide decat dezbaterile parlamentare de astazi, mai elegante, cu replici lipsite de incrancenare politica si impanate cu pilde.



Daca cei lansati public de fostul CPUN, acum aflati departe de politica, au vorbit despre deziluziile politice si economice generate de deciziile guvernamentale din ultimii ani, oamenii politici influenti ai momentului nu au renuntat la temele favorite. Presedintele Ion Iliescu, de pilda, a incercat sa gaseasca izvorul coruptiei, daca este generata de putere sau de avere.



Despre coruptie a vorbit si Petre Roman, prim-ministru in mandatului fostului CPUN, acum presedintele Fortei Democratice, un nou partid de opozitie, insa criticand in stilul personal lipsa de actiune a puterii. La fel ca si venerabilul taranist, Ion Diaconescu. "Am ajuns lanterna rosie a Europei", constata Diaconescu, iritandu-l vizibil pe seful statului. Tonul critic a fost continuat de Alexandru Ionescu, Radu Berceanu si probabil ar fi fost dus mai departe daca la reuniunea aniversara ar fi venit si Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Laszlo Tokes, Gabriel Andreescu.



In final, reuniunea si-a recapatat stilul festiv cand Eugenia Iorga, o fosta membra a parlamentului provizoriu a propus formarea "Clubului CPUN", ca organizatie neguvernamentala care "sa promoveze starea de spirit a CPUN" si sa sustina baterea unei medalii aniversare anul viitor. Clubul CPUN are deja cativa membrii, intre care si omniprezentul Ion Iliescu.
mirela.luca@zf.ro