Petrom vrea sa vanda afacerea Carpatina

Autor: Adrian Mirsanu 09.04.2004


SNP Petrom, companie petroliera de stat aflata in curs de privatizare, intentioneaza sa-si vanda afacerea cu ape minerale - Carpatina, care nu mai este rentabila.



Vanzarea va avea loc prin licitatie, pachetul de actiuni oferit reprezentand 75,02% din actiunile MBH Carpatina SA, compania care detine brandul Carpatina.



"Petrom vinde pachetul detinut la Carpatina pentru ca este pe pierderi, iar strategia noastra este de a iesi din sfera acestor activitati si a ne concentra pe afacerea de baza - petrolul si gazele naturale. Vanzarea se va face prin scoaterea la licitatie. Ca si in alte cazuri similare, noi vrem sa recuperam ce am investit in aceasta afacere", a spus pentru Ziarul Financiar Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.



Pretul de vanzare va fi sub cel de pornire in cazul afacerii cu gaz industrial, adica sub valoarea de 6 milioane dolari, a afirmat Constantinescu. Contactati de Ziarul Financiar, oficialii MBH Carpatina SA au refuzat sa dea detalii legate de activitatii societatii.



Potrivit informatiilor din piata, MBH Carpatina este in topul primilor sapte - opt jucatori dupa volumul productiei de apa minerala imbuteliata, dintr-un total de 30 de fabrici existente pe piata.



Conform acelorasi surse, vanzarile de apa minerala Carpatina ajung la 3-4 milioane litri in lunile de vara, in timp ce iarna scad catre 2 milioane de litri pe luna, ceea ce in medie inseamna peste 30 - 35 milioane litri pe an. Ion Popa, fost director general al Petrom si actual consilier al primului ministru, spune ca Petrom a intrat in afacerea Carpatina in jurul anului 1999 cu o participatie de aproximativ o treime din actiunile societatii, care a fost majorata treptat pana la nivelul actual de 75,02%.



In 1999, MBH Carpatina inregistra un profit net de circa 45.000 $ la o cifra de afaceri de 1,34 milioane dolari cu 19 angajati, potrivit bilantului depus la Finante.



Pe piata, Carpatina este creditata in prezent cu vanzari anuale in jur de 3 milioane dolari, in conditiile in care ultimul an incheiat pe profit a fost, conform unor surse apropiate companiei, 2002.



Potrivit unor estimari, piata apelor minerale ajunge la aproximativ 250 milioane dolari pe an.



Initierea licitatiei pentru vanzarea companiei va trebuie aprobata in Adunarea Generala a Actionarilor Petrom din 28 aprilie. adrian.mirsanu@zf.ro