Afaceri de patru ori mai mari pentru Sika

Autor: Adrian Mirsanu 05.04.2004


Sika Romania, filiala locala a grupului elvetian Sika din domeniul materialelor speciale de constructii si aditivi pentru industria constructiilor, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 4 mil. euro, de patru ori mai mare fata de valoarea inregistrata in 2002.



Afacerile operatorului elvetian au crescut anul trecut pe fondul preluarii la nivel global a diviziei de aditivi a grupului german HeidelbergCement si a cresterii pietei locale de profil.



"Sika Romania a avut afaceri de circa 2 mil. euro pe piata aditivilor pentru constructii, care a avut o rata de crestere de peste 25% - 30%, urmand evolutia cererii de betoane. Pentru acest an, este bugetata o crestere a cifrei de afaceri cu 50% pana la nivelul de 6 mil. eur o", a spus pentru ZF Ileana Nicolae, director general al Sika Romania.



Compania detine, potrivit propriilor estimari, o cota de 30% din piata locala a aditivilor, care ajunge la vanzari anuale de 6 - 7 mil. euro. Pe acest segment, printre concurenti se numara Cementoli (Italia), Ravenit (Austria), Murexim (Austria), Tosroc (Anglia) sau Grace (SUA), potrivit ultimelor date din piata.



Elvetienii dispun de o retea de vanzari la nivel national, cu birouri de vanzari la Brasov, Bucuresti, Timisoara si depozite la Brasov si Bucuresti. Pentru 2004, sunt prevazute investitii de 1,5 mil. euro in depozite si birouri la Brasov, unde este localizat sediul central al companiei.



Sika a intrat pe piata in 2002 cu un birou de vanzari la Bucuresti si 4 angajati, preluand anul trecut Heidelberger Materiale de Constructii SRL. Sika are un portofoliu variat de produse, de la aditivi pentru mortare si constructii, produse de etansare, lipire si impermeabilizare, la pardoseli industriale sau tehnologii de lipire si etansare in industria transporturilor si cea navala.