Rusii au preluat Combinatul Siderurgic Resita curat ca lacrima

Autor: Miruna Lebedencu 05.04.2004


Toate datoriile bugetare acumulate de Combinatul Siderurgic Resita (CSR) vor fi sterse, iar pentru stingerea datoriilor neachitate catre bugetele locale combinatul va vinde Consiliului Local Resita terenurile fostei uzine coxochimice, la un pret egal cu valoarea datoriilor, potrivit ordonantei pentru finalizarea privatizarii CSR, adoptata in ultima sedinta de guvern. In plus, combinatul va beneficia si de scutirea la plata a dobanzilor, a majorarilor de intarziere si a penalitatilor aferente datoriilor bugetare neachitate si creditelor externe contractate si garantate de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit actului normativ, toate facilitatile acordate vor fi anulate in cazul in care societatea nu achita in totalitate obligatiile bugetare aferente fiecarui an fiscal.



Compania Sinara Handel din Germania, distribuitorul oficial al grupului rus TMK, a achizitionat, in februarie, de la Autoritatea pentru Privatizare, 90,5% din actiunile combinatului de la Resita, pentru care a achitat suma simbolica de un euro. La semnarea contractului, ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu declara ca CSR avea la momentul privatizarii, datorii de 50 milioane dolari si pierderi tot de 50 milioane dolari, ridicand la 150 milioane dolari totalul bilantier pasiv.



In aceste conditii, APAPS spune ca ordonanta adoptata de guvern, prin care sunt sterse datoriile CSR, nu face decat sa finalizeze privatizarea combinatului in termenii si conditiile stabilite pentru trecerea sa in proprietatea privata. "Datoriile istorice ale CSR sunt uriase, atingand sume inacceptabile de catre orice investitor. Singura alternativa la privatizare este lichidarea societatii, cu toate consecintele economice si sociale negative ale acestei proceduri", spune APAPS.



Combinatul de la Resita a mai beneficiat de stergerea datoriilor in 2000, cand a fost cumparat de firma americana Noble Ventures, atunci fiind vorba de peste 100 de milioane de dolari.
miruna.lebedencu@zf.ro