Marii contribuabili la bugetul Europei il ameninta pe Prodi cu dreptul de veto

Autor: Anca Stoicescu 31.03.2004


Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, are de luat o decizie importanta: fie reduce bugetul Uniunii Europene pe perioada 2007-2013, in valoare de 1.000 miliarde de euro, fie risca sa nu obtina aprobarea marilor furnizori de fonduri ai Uniunii, scrie Financial Times.



Cei sase membri ai Uniunii Europene care contribuie cel mai mult la bugetul european devin tot mai deranjati de faptul ca Prodi nu reuseste sa propuna un buget de dimensiuni mai modeste.



Unii din cei sase contribuabili ameninta chiar ca nu vor mai negocia cu Prodi si ca vor astepta pana la sfarsitul mandatului acestuia, cand vor fi numiti noii membri ai Comisiei.



In luna decembrie a anului trecut, Austria, Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda si Suedia i-au cerut lui Prodi sa mentina bugetul la nivelul actual, reprezentand 1% din venitul brut total al Uniunii Europene. Ace ste state considera ca cheltuielile bugetare de 1,24% din venitul brut sunt exagerat de mari si sunt directionate in prea mare masura spre regiunile sarace ale Uniunii.



"Daca nu ni se va prezenta o alternativa curand, vom respinge intregul proiect. Vom astepta urmatoarea Comisie", a declarat un diplomat european. Liderii Europei vor discuta problema bugetului UE pentru anii 2007-2013 cu ocazia summitului din iunie, insa sedinta va fi dominata de negocierile referitoare la Constitutia europeana.



Franta vrea sa evite intrarea in impas a discutiilor privind ambele subiecte si considera ca ar fi bine sa se inceapa negocierile privind bugetul din luna iulie, sub presedintia olandeza. Din cauza vacantelor de vara prelungite, Comisia lui Prodi nu va avea destul timp sa faca noi propuneri legislative care sa permita punerea in aplicare a bugetului.



Un purtator de cuvant al lui Prodi a declarat ca o astfel de intarziere nu va fi o decizie inteleapta, adaugand ca liderii UE au cazut de acord saptamana trecuta sa discute bugetul la summitul din iunie.



"Nu exista nici un motiv pentru care sa se amane aceste discutii. Propunerile noastre sunt singurele puncte din program si se adreseaza nevoilor Uniunii", a afirmat purtatorul de cuvant.



Austria si Marea Britanie vor si ele sa evite o amanare, temandu-se ca bugetul nu va putea fi finalizat la timp pentru ca de la 1 ianuarie 2007 proiectele sa primeasca deja fondurile necesare.



Scopul noului plan de cheltuieli bugetare este de a spori competitivitatea Europei, prin majorarea cheltuielilor destinate cercetarii si transporturilor. Pentru programele de ajutor regional, in 2013 se vor cheltui 51 miliarde de euro, depasind cheltuielile din sectorul agricol. Printre domeniile care se vor bucura de finantari generoase in noul buget se regasesc securitatea si politicile externe, precum si masurile de combatere a imigratiei ilegale si crimei organizate.





Comisia asteapta a doua parte a anului



Cele 12 state care utilizeaza moneda unica europeana isi vor redresa treptat economiile, intr-un ritm care "se va accelera in a doua jumatate a anului", potrivit oficialilor Comisiei Europene.



Intr-un raportul trimestrial publicat luni, Pedro Solbes, comisarul pe probleme monetare, a afirmat ca indicatorii economici "au indus o stare de neliniste in ceea ce priveste perspectivele pe termen scurt ale zonei euro", iar "redresarile economice din trecut, incetinite de obstacole, nu au fost inca uitate".



Diminuarea comenzilor industriale din zona euro pe luna ianuarie, cu 3,2% fata de luna decembrie si cu 1,8% fata de acum un an, reprezinta ultimul semn al problemelor cu care se confrunta Europa.



Posibilitatea ca acesta sa fie un nou start gresit pentru economia europeana i-a facut pe analisti sa anticipeze ca Banca Centrala Europeana (BCE) va decide in aceasta saptamana reducerea dobanzii de referinta.



"Credem ca va avea loc o diminuare a dobanzilor cu 0,25% in luna mai, dar devine tot mai posibila luarea acestei masuri in aceasta saptamana", spune Howard Archer, analist la Global Insight.



Klaus Regling, directorul general al diviziei de probleme monetare a Comisiei Europene, spune ca actualele conditii de pe piata monetara sunt favorabile activitatii economice si ca o scadere a dobanzilor pe termen lung este de preferat in locul unei diminuari a ratelor pe termen scurt.



Indiferent insa de hotararea BCE, Europa ramane in urma altor economii.



Comisia Europeana estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,8%, fata de avansul previzionat pentru SUA, de aproximativ 4%. In 2005, zona euro va lua viteza, pana la 2% sau char la 2,5%, potrivit declaratiei lui Regling. anca.stoicescu@zf.ro