Electrocontact a fost preluat de presedintele de la Romarta

Autor: Vlad Nicolaescu 24.03.2004

Producatorul de aparataj electric si produse electrotehnice Electrocontact Botosani a fost preluat prin desfiintarea Asociatiei Salariatilor de presedintele Consiliului de Administratie Gabriel Chiriac, care a ajuns sa detina 72% din actiuni. Chiriac este si presedintele companiei Romarta Bucuresti, detinuta in proportie de peste 90% de fondul de investitii american Broadhurst. Fondul de investitii mai detine companii in industria electrotehnica romaneasca, cum ar fi Electroaparataj, Imsat sau UMEB, printre care se numara principalii concurecti ai Electrocontact.
"Domul Chiriac a fost angajat la Electrocontact inainte de a lucra pentru noi si a investit la Electrocontact, iar actiunile sunt proprietatea lui," a declarat pentru Ziarul Financiar Siminel Andrei, directorul New Century Holdings, societatea care administreaza fondul Broadhurst. Gab rilel Chiriac nu a putut fi contactat.
Raportarea noii structuri a actionariatului de la Electrocontact a provocat o scadere de 30% a cotatiei actiunilor la Bursa in ultimele doua zile, dupa ce pretul actiunilor aproape s-a triplat de la inceputul anului, pe fondul cumparatorilor care mizau pe dispersarea structurii actionariatului odata cu dizolvarea Asociatiei Salariatilor (PAS), care detinea 40% din actiuni. Inainte de dizolvarea PAS, Gabriel Chiriac detinea 32% din actiuni, pachet cumparat in 2001 in cadrul unei oferte publice de preluare in cadrul careia principalul vanzator a fost SIF Oltenia.
Electrocontact a incheiat anul trecut cu o crestere de doar 12% a cifrei de afaceri in termeni nominali si o scadere de 36% a profitului net. Cifra de afaceri a societatii pe anul trecut a fost de 139 miliarde de lei (4,2 milioane de dolari), iar profitul s-a ridicat la 16,2 miliarde de lei (0,5 milioane de dolari). Printre principalii beneficiari ai produselor fabricate de Electrocontact se numara Centrala Nucleara de la Cernavoda si producatorul de automobile Dacia-Renault Pitesti.
vlad.nicolaescu@zf.ro