Mecanica Fina vrea sa faca bijuterii din aur si sa reinvie ceasurile Orex

Autor: Vlad Nicolaescu 03.03.2004

Desi productia de aparate de masura si cea de matritie i-au adus anul trecut cresteri ale cifrei de afaceri si profitului, societatea Mecanica Fina Bucuresti (MF) vrea sa se specializeze incepand din acest an si in productia de bijuterii din aur. Societatea vrea sa reinvie si marca de ceasuri Orex disparuta de pe piata in urma cu trei ani.
Investitia in productia de bijuterii ar urma sa se ridice la 0,5 milione de euro, iar productie ar urma sa fie lansata in luna septembrie a acestui an, conform omului de afaceri italian Sergio Mollo, actionarul majoritar si administratorul societatii. "Dorim sa devenim unui din cei mai mari producatori de bijuterii din Romania," a spus Mollo. In prezent piata bijuteriilor din Romania este dominata de importuri, in special din Turcia si Italia, producatorii romani fiind destul de putini si cu productii reduse. Van zarea inelelor si medalionelor produse de societate ar urma sa se realizeze in cadrul magazinelor specializate deja existente, iar sectia de productie a bijuteriilor ar urma sa ajunga la capacitatea maxima de productie in 2-3 ani. Aurul ar urma sa fie procurat din Romania, iar desig-nul va fi asigurat de specialisti italieni.
MF va relua in acest an si productia de ceasuri Orex, cu sprijinul tehnic al unei companii elvetiene, al carui nume nu a fost insa precizat. Conform conducerii societatii, productia de ceasuri a fost oprita in urma cu trei ani dupa ce design-ul slab a condus la scaderea accentuata a vanzarilor. Noile ceasuri Orex produse la Bucuresti vor fi destinate pietei interne si vor fi sustinute si de o campanie publicitara, in care compania este dispusa sa investeasca la inceput 5% din volumul vazarilor.
Principalele produse ale MF sunt in prezent aparatele de masura si control si matritele pentru turnare a maselor plastice, principalii clienti fiind Petrom CFR si Oltchim. Conform directorului economic al companiei, Maria Rogojan, societatea a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 110 miliarde de lei si un profit net de aproximativ 14 miliarde de lei. Cu un an in urma cifra de afaceri se ridica la 92 miliarde de lei, iar profitul a insumat 1,3 miliarde de lei.
Actiunile societatii sunt listate la Bursa Electronica RASADQ. Mecanica Fina a fost preluata in 2000 de compania Mol Invest SA, detinuta de omul de afaceri Sergio Mollo. In urma unor majorari ale capitalului social, pachetul de actiuni detinut de Mol Invest, a depasit nivelul de 90%. Molllo spune insa ca intentioneaza sa vanda actiuni pentru a scadea sub pragul de 90% pentru a evita delistarea de pe piata de capital. Pe termen lung intentiile privind pachetul de actiuni vizeaza scaderea acestuia pana la 75% si cotarea companiei la Bursa de Valori. O actiune Mecanica Fina a fost cotata ieri pe RASDAQ la 20.000 de lei, pret la care capitalizarea bursiera este de 0,9 milioane de dolari.
vlad.nicolaeascu@zf.ro