PSD: Nastase a avut ideea de a-l muta pe Talpes de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria

Autor: Adelina Radulescu 02.03.2004


Adrian Nastase a avut ideea de a-l aduce pe seful administratiei prezidentiale, Ioan Talpes, intre noii ministri de stat, sustine secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon. Ion Iliescu, a completat reprezentantul PSD, nu ar fi avut nici un amestec in propulsarea celui mai apropiat colaborator al sau intr-unul dintre cele mai importante posturi de decizie din Guvern. Liderul PSD a spus, ieri, ca formatiunea pe care o reprezinta a considerat ca propunerea lui Adrian Nastase a fost una "inteleapta", iar partidul i s-a supus. Dupa declaratiile secretarului general al PSD, venirea lui Talpes de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria ar avea la origine calitatile consilierului prezidential, multe dupa cum s-a exprimat Agathon, dar, la enumerarea secretarului general al PSD, a ramas doar aceea de istoric, "foarte bun".



PSD il percepe pe Talpes ca pe un om cu spirit de actiune, "face multe, chiar daca e mai tacut", dupa cum s-a pronuntat Dan Matei Agathon. La aceste declaratii se adauga si cea potrivit careia PSD, in ansamblul sau, il primeste pe Ioan Talpes cu urari de bine in echipa guvernamentala, chiar daca in privinta venirii sale la Palatul Victoria a existat "o pluralitate" de opinii, invinse in final, dupa cum a sugerat secretarul general al PSD, de "disciplina de partid".



Aceste declaratii sunt menite sa induca ideea ca venirea in Guvern a omului de incredere al lui Ion Iliescu drumul este pvat cu flori si pancarte pe care ar f inscriptionate urari de bunvenit. Nici gesturile, nici trecutul si nici afinitatile lui ioan talpes nu deranjeaza varful PSD, asa cum a lasat sa se inteleaga secretarul general al PSD.





Servicii secrete disputate



Dan Matei Agathon nu a comentat in nici un fel discrepantele din declaratiile care au marcat, in cei trei ani de guvernare, o diferenta cel putin de abordare intre Talpes, pe de o parte, si reprezentantii Guvernului, adeseori chiar Adrian nastase, de partea opusa.



Cea mai importanta divergenta s-a consumat la inceputul guvernarii, cand Ioan talpes a propus o lege a comunitatii de informatii, prin care solicita infiintarea unei structuri unice de coordonare a uturor serviciilor secrete, inclusiv a tuturor departamentelor de informatii din cadrul ministerelor. Comunitatea de informatii urma sa fie subordonata sefului statului, dar puterea executiva ii era atribuita, in viata de zi cu zi, consilierului prezidential pe probleme de siguranta nationala, detinuta de oan talpes. Astfel, structuri precum serviciul secret al Ministerului de Interne, departamentele de la Ministerul Apararii, de la Ministerul Justitiei, care sunt controlate de primul ministru, urmau sa treaca in coordonarea executiva a lui talpes. Asta, daca legea ar fi trecut. Nu s-a intamplat asa, fiindca Adrian nastase a nuntat public ca nu este de acord. A urmat apoi o lupta surda, ce-i drept, dar evidenta, prin demersurile legislative, de subordonare a serviciilor secrete fie Palatului Victoria, fie Palatului Cotroceni. Au existat propuneri similare cu aceea a comunitatii de informatii, dar care veneau pe filiera controlata de Adrian nastase si care solicitau controlul serviciilor de catre primul ministru - un exemplu ar putea fi propunerea lui ioan Stan, presedintele Comisiei SRI.





Declaratii de sprijin pentru persoane controversate



In aceste zile, multa lume si-a amintit de declaratiile recente ale lui Ioan Talpes in favoarea lui Kurt Treptow. Un istoric american care locuia in Romania, acuzat de pedofilie, dar pe care Ioan talpes l-a aparat tocmai atunci cand Adrian Nastase il acuza si chiar vorbea de inasprirea pedepselor impotriva pedofililor. S-a vorbit atunci de o incercare de compromitere a unui apropiat al lui Talpes. A urmat scandalul Matser, ofiterul olandez acuzat si condamnat pentru incercarea de a spala bani proveniti din traficul de droguri columbiene in Romania. Partenerul in aceasta afacere al lui Matser, Ovidiu tender, alt apropiat al lui Talpes, se pare chiar un protejat al sau.



Aceste demersuri controversate si declaratii care nu au lamurt deloc lucrurile sunt trecute cu vederea de catre PSD. Daca partidul guvernamental nu si-a pus problemele de principiu in privinta acestor declaratii ale lui Talpes la venirea acestuia in Guvern, este interesat de urmarit cum vor evolua lucrurile in privinta cercurilor de interese care par sa fi fost destul de diferite pana acum intre cele doua palate.





Cum se va impaca Talpes cu oamenii din guvern



PSD nu a avandat nici un diagnostic al acestor relatii. Ar fi interesant de urmarit, de pilda, cum anume se vo intelege Ioan Rus, ministrul Interenelor si al Administratiei, care va fi egal in rang cu Ioan Talpes, cu noul venit la Palatul Victoria. Pe cei doi ii desparte perspectiva asupra serviciului secret al Ministerului de Interne, subordonat, pe linie ierarhica, lui Adrian Nastase. Unul dintre consilierii persoanali ai dlui Talpes, Larry Watts, este autorul unui raport asupra serviciilor secrete care pune in lumina gri exact serviciul secret al Internelor. In raportul respectiv, publicat pe internet, SRI (un serviciu aflat sub influenta si coordonarea presedintelui tarii) era dat de exemplu pozitiv, institutie reformata si care se bucura de increderea semnificativa a populatiei. Exemplul negativ al raportului era serviciul aflat in directia lui Ioan Rus si Adrian Nastase - considerat nereformat si chiar tentat de pacatele politizarii. Tot negativ, la capitolul exemple, era enumerat si serviciul secret al justitiei, aflat si el in ograda premeirului, din cauza absentei unei legi speciale dupa care sa lucreze si a unor mijloace civice de control.



PSD nu a comentat nici aceste divergente.
adelina.radulescu@zf.ro