Grupul Simcor: Vrem sa cumparam in continuare fabrici de var

Autor: Adrian Mirsanu 23.02.2004


Simcor Grup Oradea, cu activitati de producere de var, beton, BCA si alte materiale de constructii, estimeaza pentru acest an o dublare a afacerilor, care urmeaza sa depaseasca 40 mil. euro, prin achizitiile facute in 2003.



Grupul Simcor a inregistrat anul trecut un profit de peste 1 mil. euro la o cifra de afaceri de circa 20 mil. euro. Simcor, care tocmai a preluat afacerea cu var din Romania a grupului francez Lafarge, vrea sa-si extinda puternic activitatile pe piata materialelor de constructii din regiune.



"Momentan, analizam in Romania si in tarile invecinate pietele de var pentru ca, pe baza cererii, sa cumparam in continuare fabrici de var. Ace lasi lucru este valabil si in cazul producatorilor de materiale de constructie, unde purtam deja de ani de zile negocieri", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Voiculescu, presedintele Consiliului de Administratie al Simcor Grup. El nu a vrut sa dea mai multe detalii privind companiile vizate.



Grupul Simcor este una dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii de pe piata romaneasca, avand in componenta mai multe societati cu capacitati de productie de var, BCA, prefabricate din beton, cahle, beton, mortare si adezivi, a caror administrare si management este asigurata de Simcor Management SA Oradea.



Simcor Management SA Oradea a cumparat in luna decembrie a anului trecut Lafarge Var, cu fabrici la Targu Jiu si Medgidia, in cadrul unei tranzactii estimate de surse de pe piata la 4 - 5 mil. euro. In plus, Simcor a cumparat o fabrica de producere de BCA la Suceava.



Prin achizitia facuta, Simcor a intrat pe piata varului, estimata la vanzari anuale de 30 - 31 mil. euro, dominata in acest moment de grupul belgian Carmeuse. Belgienii, care ar putea ajunge in acest an la o cota de 26% din piata interna a varului, vor sa coordoneze din acest an din Romania si alte piete din regiune precum Federatia Rusa, Ucraina, Serbia, Muntenegru si Bulgaria prin intermediul unei societati, din care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va detine 25% din actiuni.



"Planurile noastre (n.r. - pe piata varului) sunt de a mentine stabile livrarile cu produse corespunzatoare catre clientii actuali. Prin viitoare investitii, capacitatea de var se va ridica la Targu Jiu, dar se va imbunatati si calitatea. Se va produce var de inalta calitate indeosebi pentru BCA. In urmatorii cinci ani, vom investi peste 5 mil. euro", precizeaza Voiculescu.



El spune ca pe segmentele de activitate ale grupului, respectiv var, BCA, beton si cahle, tinta este nu doar "stabilizarea", ci cresterea cifrei de afaceri, prin extinderea si modernizarea unitatilor de productie actuale, dar si prin achizitii.



"Centrul de greutate pentru 2004 este dincolo de acestea extinderea activitatilor de productie si de vanzari, astfel incat grupul Simcor sa devina un comerciant de materii de constructii puternic pe piata romaneasca", spune oficialul Simcor.



Pe piata secundara de capital Rasdaq, sunt listate doua companii ale grupului, Simcor si Simbeton, in conditiile in care o a treia - Simterac, a fost delistata in mai 2002. Simcor Oradea are o capitalizare de 304.918 $, la un pret de 2.000 lei/actiune. Simbeton Oradea are o capitalizare de 67.820 $, la un pret de 450 lei/actiune.



Actiunile societatilor care fac parte din grupul Simcor Oradea sunt detinute de familia Martin din Oradea (sotii Martin Octavian si Martin Maria Eugenia), care au pachete intre 10 si 30% in companii, Mihai Voiculescu (tot cu pachete de actiuni la companii intre 10% si 30%), principalul actionar fiind Lutz Stache (cu pachete intre 20% si 70% in societati).



Stache Lutz, cetatean de origine germana, detine actiuni si in societatile grupului de materiale de constructii german AHG Gruppe, care potrivit unor informatii din piata este activ in special in estul Germaniei si Polonia.
adrian.mirsanu@zf.ro