Sanctiuni mai mari pentru munca la negru

Autor: Alexandru Ichim 16.02.2004


Munca la negru ar putea fi considerata infractiune si pedepsita ca atare, potrivit unei propuneri a Inspectiei Muncii adresate ministerului de resort, a anuntat Mariana Basuc, seful Inspectiei Muncii.



Inspectia Muncii nu poate elabora proiecte legislative, insa poate formula propuneri de imbunatatire a cadrului legal in baza caruia actioneaza. "O propunere de modificare a sanctiunilor privind munca la negru a fost inaintata Ministerului Muncii, in care cerem ca munca la negru sa fie considerata infractiune si sanctionata ca atare. Lasand la o parte lipsa unor elementare norme de protectie a angajatilor aflati in aceasta zona, munca la negru este o grava forma de evaziune fiscala", a pecizat Basuc.



Potrivit statisticilor Inspectiei Muncii, fenomenul muncii la negru se regaseste cu preponderenta in activitatile sezoniere si in sectorul serviciilor.



Profilul activitatii angajatorilor depistati ca folosesc forta de munca fara forme legale de anajare este diversificat: agricultura, exploatare forestiera, constructii, comert stradal, piete sau targuri.



Din controalele efectuate in ultimii ani de Inspectia Muncii reiese ca 17,6% din firmele de constructii, 12,6% din firmele din sectorul agricol si 15,3% din societatile din domeniile morarit si panificatie verificate de autoritati folosesc forta de munca fara forme legale.



Statisticile nu indica insa procentul real de forta de munca la negru in domeniile respective, ci doar pentru segmentul verificat. "O rata reala a muncii la negru este aproape imposibil de determinat. E ca si cum ai avea o cifra exacta a tuturor prostituatelor, criminalilor sau hotilor din Romania", este de parere Mariana Basuc.



Amenzile date de Inspectia Muncii, numai anul trecut, firmelor care incalca legislatia muncii insumeaza peste 40 de miliarde de lei. Peste 80% din cuantumul amenzilor reprezinta sanctiunile date firmelor care folosesc forta de munca la negru.



Controalele inspectoratelor de munca s-au intetit, mai ales de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, data de la care personalul de control a crescut. Au crescut si amenzile, dar si eficienta acestor controale, aproape 70% din personalul fara forme legale de angajare fiind incadrat in munca legal, ulterior datei controlului, a mai spus Basuc.



Cu toate acestea, potrivit sefului Inspectiei Muncii, autoritatile intampina inca dificultati in privinta depistarii celor care muncesc ori angajeaza la negru. Un obstacol important in depistarea cazurilor mentionate este complicitatea dintre angajat si angajator, manifestata prin reticenta sau refuzul angajatilor care, de teama de a nu pierde acea sursa de venituri, nu recunosc ca muncesc fara forme legale.



Seful Inspectiei Muncii a subliniat faptul ca verificarile autoritatilor nu au drept tinta taierea surselor de venit ale angajatilor, ci echilibrarea raporturilor de munca dintre angajat si angajtor.



Controalele incearca sa instituie o disciplina in domeniul relatiilor de munca, astfel ca raporturile de munca dintre angajati si angajatori sa fie corecte, echilibrate. Angajatul este privat, in momentul in care accepta aceasta foma de angajare, de drepturi fundamentale, conferite prin lege, a mai spus Basuc.



Oficialii europeni au atras atentia autoritatilor romane in numeroase raporturi, asupra fenomenului de munca la negru.



Odile Quintin, director general in politici sociale si ocuparea fortei de munca din cadrul Comisiei Europene, cataloga, la sfarsitul anului trecut, relatiile de munca fara forme legale din tara noastra drept fenomen ingrijorator.



Potrivit oficialului european, Romania foloseste de doua ori mai putine persoane in sectorul serviciilor si de doua ori mai multe in agricultura fata de de media europeana. "Munca la negru, conform estimarilor noastre, se ridica la 25% din totalul populatiei active. Pentru combaterea muncii la negru sunt necesare masuri de reducere a fiscalitatii si intensificarea masurilor de prevenire. De asemenea, trebuie ridicat nivelul educatiei si pregatire al salariatilor din intreprinderile in care au loc restructurarile", spunea Quintin.